Oppholdet varer vanligvis fem uker pluss en ukes oppfølging av konkrete mål.
Dine egne mål og resultater fra kartlegging og vurdering vil være førende for videre tiltak og behandling under oppholdet. Behandlingen skjer individuelt for spesifikke kognitive utfall, og i gruppe for generelle utfall. Dagene vil speile en normal døgnrytme med en aktiv dagtid med mulighet til å velge aktiviteter på ettermiddagen. Dagene blir individuelt tilpasset den enkeltes kapasitet og behov.
Det er viktig at du deltar aktivt i rehabiliteringsprosessen både gjennom individuelle rehabiliteringstimer, egentrening og gruppebehandling.
Behandlingen innebærer også ukentlig pasient- og pårørende-opplæring.
Kunnskapsbasert praksis
Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos rehabiliteringsteamet og dine egne og andre pasienter erfaringer.
Individuell behandling
Behandlingen foregår både individuelt og i gruppe. Den individuelle behandlingen har fokus på trening av kognitive funksjoner og strategier for å best mulig mestre endret kognitiv funksjon. Dette kan være å trene ulike hukommelsesfunksjoner, eller å trene på strategier for å planlegge hvordan du skal gjennomføre en aktivitet (for eksempel planlegge og gjennomføre en reise med kollektivtransport).
Lære om egen skade og mestring av ny situasjon
En vesentlig del av behandlingen hos oss er at du får mer kunnskap om ervervet hjerneskade og vanlige kognitive følgetilstander.
I tillegg er vårt mål at du får mer kunnskap om ditt eget skadeomfang i forhold til hvilke kognitive funksjoner som er intakt og hvilke funksjoner som er nedsatt.
Ett tiltak for å mestre den nye situasjonen er å kunne sette ord på de endringer som har skjedd til sine nærmeste/omgivelsene sine. I tillegg kan du dele erfaringer med andre som har opplevd endringer i kognitiv funksjon; med medpasienter, personalet eller med våre to brukerkonsulenter.
Vi formidler også informasjon om ulike brukerorganisasjoner som kan være en støtte etter oppholdet.
Læringsmål
Hva skal du ha fått kunnskap om etter endt opphold hos oss
En stor del av rehabilitering er at du skal få mer kunnskap om din egen sykdom eller skade, og følgevirkninger av denne. Målet er at du skal ha kunnskap om hva som kan være nyttig for deg å gjøre for å leve med endringene i hverdagen.
I begynnelsen av oppholdet på Sunnaas sykehus vil du og teamet ditt velge ut 2-3 læringsmål avhengig av lengde på oppholdet og dine personlige behov. Med egne læringsmål får vi vite hva som er viktigst for deg å lære under oppholdet.
Læringsmålene skal sikre at du har kunnskap om egen skade eller sykdom før hjemreise og så får vi sikret at vi er tydelig i vår formidling av kunnskap til deg. Her er eksempler på noen av læringsmålene:
- Jeg har fått kunnskap om egen skade og kan formidle det til andre
- Jeg har blitt bevisst mine ressurser og utfordringer og lært strategier for å mestre hverdagen
- Jeg vet hvem jeg skal ta kontakt med når jeg kommer hjem
Gruppebasert behandling
Den gruppebaserte behandlingen består av både erfaringsutveksling mellom pasienter, fysisk aktivitet og undervisning. Fire dager i uken er det gruppebehandling som tar for seg ulike temaer innenfor kognisjon og hjerneskade. Hver torsdag er det pasient- og pårørendeopplæring for alle pasienter på avdelingen med mulighet for pårørende å delta.
Generelt kan vi oppsummere kognitiv rehabilitering med fire hovedprinsipper:
- Bli bevisst egne ressurser og begrensninger
- Lære strategier for hvordan du kan mestre hverdagen bedre
- Ta i bruk og anvende strategiene slik at de blir en del av det du til enhver tid gjør
- Generalisere disse ferdighetene slik at du klarer å anvende dem i lignende situasjoner uansett hvor du beveger deg på sykehuset og også etter at du har kommet hjem.
Du vil få tilbud om å invitere dine pårørende eller andre nærpersoner til et møte med behandlingsteamet ditt ved sykehuset.
Barn vil få tilpasset opplegg.
Pårørende
I tillegg til at pårørende er velkommen til å være med på innleggelsesdagen, vil de også få mulighet til den oppfølging de føler behov for under ditt opphold. Informasjon om din behandling vil da kun bli gitt med ditt samtykke.
Som pårørende er det mulig du har spørsmål om hvordan behandlingen foregår, om skaden eller om den endrede livssituasjonen og dens påvirkning på samliv og familieliv. En skade er også noe som påvirker deg som pårørende, og dette er noe vi vil forsøke å ivareta under oppholdet.
Som nærmeste pårørende vil du bli kontaktet av pasientens kontaktsykepleier i løpet av den første uken under oppholdet. I denne samtalen blir dere enige om videre oppfølging. Den videre oppfølgingen kan være samtaler med ulike personer i de tverrfaglige teamet, pårørendemøte eller familiedag.
Barn som pårørende
Les mer om rettigheter som gjelder for barn som pårørende.