Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Informasjon til pasienter og pårørende

Ernæring og rehabilitering

Sunn og næringsrik mat er viktig under rehabiliteringsoppholdet. Et balansert kosthold har betydning for prestasjonsevne, overskudd og forebygging av komplikasjoner.

​Måltider

Måltidene serveres til faste tider. I kantinen tilbys en rikholdig buffet der pasienter, pårørende, gjester og ansatte kan sette sammen sine måltider.

  • Frokost kl. 08.00-09.45
  • Lunsj kl. 12.00-13.00
  • Middag kl. 16.00-17.00
  • Kvelds kl. 19.15-20.00

​​Til lunsj serveres både varme og kalde retter. Tirsdag og torsdag er det ekstra stor salatbar. Til middag mandag til torsdag tilbys to alternative retter og salat er alltid tilgjengelig. Ved spesielle behov kan spesialkost bestilles.

Regelmessige måltider kan bidra til større variasjon i kostholdet, bedre fordøyelse, stabilt blodsukker, økt prestasjonsevne under trening/mobilisering, og sikre at kroppen får de næringsstoffene den trenger for å bygge seg opp.

Gode matvaner

Ved sykdom og skade opplever mange at de får utfordringer knyttet til kosthold og vekt. Ofte er det mye å hente på å spise regelmessige og næringsrike måltider. Et sunt og balansert måltid består av gode proteinkilder, fullkorn, sunt fett, grønnsaker, salat, og frukt/bær.

Kilder til sunt fett er for eksempel fet fisk, vegetabilske oljer som raps- og olivenolje, flytende eller myk margarin, avokado og nøtter.

Gode proteinkilder er fisk, kjøtt, melk, ost og egg.

Hele korn, fullkornsprodukter, bønner, erter og linser er viktige kilder til fiber og fullkorn, i tillegg til å være gode proteinkilder.

På Sunnaas sykehus ligger mulighetene til rette for å innarbeide gode matvaner under rehabiliteringsoppholdet, og ernæring er et viktig tema i pasientundervisningen.

Spesielle behov

Noen kan ha spesielle ernæringsmessige behov. Det kan være

  • Allergi eller intoleranse.
  • Underernæring.
  • Økt behov for næringsstoffer på grunn av infeksjoner eller sår.
  • Behov for mat med tilpasset konsistens på grunn av spise- og svelgevansker.
  • Behov for vektreduksjon.
  • Medisinske og kulturelle hensyn som gjør at man må ha en tilpasset kost.
  • Noen vil også trenge sondeernæring, og tilskudd av næringsdrikker.

For deg med ernæringsmessige utfordringer får du en egen ernæringsplan med målrettede tiltak. Vi har klinisk ernæringsfysiolog som kvalitetssikrer ernæringstiltak, og kan kontaktes ved behov for nærmere utredning og individuelle tilpasninger.

Kartlegging av ernæringsstatus

Ved innkomst kartlegges din ernæringsstatus for å fange opp spesielle behov. Dette er viktig for å kunne sette i gang målrettede ernæringstiltak tidlig i oppholdet.

Kartleggingen innebærer blant annet at måling av vekt og samtale om kosthold. En bredere kartlegging gjøres når det er nødvendig, for eksempel ved å gjøre en kostregistrering og vurdering av blodprøvesvar.

Pårørende

Pårørende kan bidra med å oppmuntre og støtte pasientene til å leve sunt. Generelt oppfordrer vi til å unngå å ta med næringsfattige matvarer til pasientene, som kaker, brus og godteri. Sunne kostholdsvaner og næringsrike måltider er en del av rehabiliteringen, og et viktig fokus under oppholdet.

Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen viser en god sammensetning av måltider.
Generelt bør måltidene bør bestå av like deler fra tre matvaregrupper:

  • Fiberrikt: Hele korn, fullkornspasta/ris, poteter, grovt brød.
  • Frukt og grønt: Grønnsaker, salat, frukt/bær.
  • Proteinrikt: Fisk, kjøtt, ost, melk og melkeprodukter, bønner, linser, egg.
Tallerken med proteinrik mat, fisk, pasta og salat

En proteinrik middag: Torsk med karri (dampet), fullkornspasta, salat, paprika og rødbeter, 1 ss oljedressing. Næringsinnhold: 422 kcal, 45 g protein, 32,3 g karbohydrat, 13,3 g fett og 4,9 g fiber

Veien videre

Ved behov kan vi henvise til videre oppfølgning. F.eks.:

  • Frisklivssentral, kommunalt tilbud (veiledning og kurs om kosthold og fysisk aktivitet).
  • Ernæringspoliklinikken, Oslo universitetssykehus (sykdomsrelatert underernæring).
  • Avdeling for preventiv kardiologi, Oslo universitetssykehus.
  • Seksjon for sykelig overvekt, Oslo universitetssykehus.
  • Spise- og ernæringsteamet, Oslo universitetssykehus (barn).

Annet infomateriell

ABC om ernæring og ryggmargsskade - for helsepersonell

Kosthold, vekt og helse for deg med ryggmargsskade - tips, spørsmål og svar

Sist oppdatert 11.10.2022