Beskrivelse av aktiviteter

I tillegg til dine planlagte aktiviteter finnes det mye du kan velge å delta på. I oversikten under finner du beskrivelse av de ulike aktivitetene.

​​Velg aktivitet og les beskrivelse

Aktivitet og lek i gymsalen sammen med idrettspedagog. Klatring, ballspill, stafetter med mer. Aktivitetene tilrettelegges etter barnas ønsker og behov. I sommerhalvåret kan aktivitetsgruppen arrangeres utendørs. 

På en aktivitetskveld gjør vi kunst og håndtverk i grupper. Det kan være silkemaling, trearbeid, fletting av kurv eller en krakk. ​ ​

Øvelser for å slappe av, korte ned på inn​sovning og muskelavspenning. Idrettspedagogene leder avspenningen. 

En barnegrupper på kunst og håndtverk legges opp slik som kunst og håndverk på skolen. Vi gjør aktiviteter som keramikk, maling, foto, grafikk, tresløyd, tekstil, smykkelaging med mere​.

Boccia er en aktivitet for alle og er et presisjons- og fokusspill. De som ikke kan kaste eller trille kulen kan benytte en renne hvor kulen puffes ned. Boccia spilles enten i lag eller individuelt og er en Paralympicsøvelse.

Bordtennis er verdens raskeste ballspill. Det passer både for stående og sittende utøvere, og for de med funksjonsnedsettelse i begge armene. Flere bordtennisspillere spiller med racketen i munnen, mellom hake og skulder eller armstump. Bordtennis er en teknisk idrett, med store krav til koordinasjon, reaksjon og hurtighet. Det gir også god balansetrening og er en Paralympicsøvelse.

Vi tilrettelegger slik at alle kan delta, uansett funksjonsnivå og uavhengig om man har spilt før. 

Bueskyting kan drives som hobby, trim eller som toppidrett på Paralympicsnivå, alt etter ønske og behov. Det stilles store krav til nøyaktighet og koordinasjon. Rullestolbrukere konkurrerer nesten på lik linje med stående. Det finnes spesialutstyr, som hanske med hake for de som ikke har nok fingerstyrke til å trekke opp strengen. 

Bueskyting kan læres av alle, og man behøver ikke være fysisk sterk for å bli en dyktig bueskytter.

​Det kan arrangeres bytur til Oslo for avdelinger eller for enkeltpasienter med spesielle behov. Det kan være besøk på museum, treningstur for å øve på rullestolteknikk eller å reise med kollektivtransport, handleturer eller annet.  

Fysiosalen er åpen for egentrening tre kvelder i uken. Salen er bemannet med portør som hjelper deg med veiledning og spørsmål. NB: De kveldene det arrangeres andre aktiviteter i fysiosalen samtidig vil portør være lite tilgjengelig for spørsmål i denne tiden.

Frisbeegolf gjennomføres ute i sesong. Dette er i utgangspunktet en individuell øvelse, men på Sunnaas sykehus gjennomføres aktiviteten i gruppe. Målet er å treffe en kurv på færrest mulig kast. Her utfordres både konsentrasjonen, øye-koordinasjon (finmotorikk), balanse, styrke og utholdenhet. 

Rundtom i Norges finnes det mange frisbeegolfbaner som det er mulig å oppsøke på egenhånd uten å måtte melde seg på noe sted eller være medlem av en klubb. 

Hver uke er vi så heldig å ha med en sertifisert frisbeegolftrener. Vedkommende er med for å motivere og vise teknikk.

Hagegruppa ​​bruker hageaktiviteter i pasientens rehabilitering. Aktivitetene varierer etter sesong. Aktiviteter kan være planting og stell av sommerblomster, stauder, grønnsaker og urter, innhøsting, tilberedning og tørkning. 

​Handleturer til kjøpesenter kan ordnes på forespørsel fra avdelinger eller for enkeltpasienter med spesielle behov. Handletur organiseres ved spesielle anledninger som jul og høytider.

Labradoren Ivrig er vår yngste ansatt og eneste trebente kollega. Hun har medfødt dysmeli på høyre frambein. Annenhver uke kommer hun på besøk til vår enhet for barn og unge. De fleste hun hilser på er nysgjerrige på hvorfor Ivrigs bein er som det er, og vi snakker en del om at det å leve med en funksjonsnedsettelse kan gå helt fint. Så kaster vi ball og Ivrig viser noen triks.  ​

​Vi ønsker at du fortsetter å være aktiv der du bor når du kommer hjem. Våre medarbeidere har store nettverk i idrettsforbund, særforbund, lag og foreninger. Det være seg inenn idrett, friluftsliv, kunst og håndverk, foto og kultur - for å nevne noe. Og vi hjelper deg gjerne med å opprette kontakt før du reiser hjem. 

Ta kontakt med din fysioterapeut, ergoterapeut eller teamkoordinator som igjen setter deg i kontakt med våre idrettspedagoger.

Kajakkpadling er god trening for hele kroppen. I en kajakk får man utfordret sittebalansen og reaksjonsevnen. Mange opplever i tillegg at padling har positiv effekt på skuldre, rygg og nakkeproblemer. Kajakk kan både brukes som avslappende aktivitet og som en aktivitet for treningens skyld.

For noen er dette kanskje første gang de sitter i en kajakk, mens for andre med mer erfaring kan det være en flott mulighet til å forbedre teknikken. I det vårt basseng blir alt fra grunnleggende padling til kajakkruller utført under trygg og kyndig veiledning. 

Kajakkpadling er en aktivitet som det er mulig å legge til rette for de fleste, med bl.a. grepshansker, ryggstøtte, forflytningsbrett og ulike størrelser på kajakker.​ 

Pasientene som er på Sunnaas tre uker eller mer kan delta på keramikkgrupper. Sammen med keramiker får man opplæring, og man får lage sine egne kunstverk.​

Klatring er en aktivitet med fokus på mestring. I klatreveggen stimuleres og utfordres ulike fysiske elementer som: styrke i armer og ben, bevegelighet, balanse, koordinasjon, rom- retningsorientering, kroppsbevissthet og kognitiv funksjon. Videre utfordres bl.a. evnen til problemløsning, planlegging, hukommelse, struktur, oppmerksomhet, impulskontroll og konsentrasjonsevne.  

Gruppebasert klatring kan skape et sosialt samhold og hjelp til å flytte fokus vekk fra egen situasjon, smerte eller andre problemer.

Konserter arrangeres med jevne mellomrom. Ofte er det kjente og etablerte artister som ønsker å spille for pasientene. Andre ganger er det mindre etablerte musikere som besøker oss. Konsertene holdes som oftes ved fiskedammen i bygg H, i kantinen i bygg F eller på takterrassen med utsikt over Oslofjorden.

Torsdag kveld er det kveldsbønn/gudstjeneste med en enkel, kristen liturgi i Stillerommet/kapellet (Bygg HU)​. Ulykker, sykdom og død kan gi mange tanker og spørsmål. Her er det lav terskel for å komme.

Musikkterapi​ er et tilbud til barn og unge i sykehuset. Terapeuten spiller med eller for ​pasientene. 

​​Sexkaféen er et tilbud for inneliggende pasienter og deres pårørende hver tirsdag kl. 17 på Lærings- og mestringssenteret​. Kaféen er en uformell møteplass der du har mulighet til å snakke med sexolog. ​

Shuffleboard er en spennende aktivitet som likner på curling. Det er egnet for alle, både sittende og stående. Shuffleboard kan spilles både inne og ute. Gjennom aktiviteten får man trent på øye-håndkoordinasjon og strategisk tenking.

Rundt sykehuset finnes en digital orienteringsrunde som kalles for Stolpejakten. Du kan bli med ved å laste ned appen "Stoplejakten" fra appstore eller googleplay. Dette er et lavterskel tilbud i nærmiljøet​​ som passer for gående og sittende. Det er Nesodden IF orientering som er ansvarlig for stolpene utenfor Sunnaas sykehus.  ​

Det finnes to basseng på Sunnaas sykehus. Husk å sjekk bassengtimeplanene før du planlegger å bruke bassengene.

​Lille bassen​​g 

Lilel basseng ​er et terapibasseng. Her kan du delta på egentrening, trening med terapeut eller gruppetimer med vanngym. På vanngym er fokuset på styrke, balanse, mobilitet og utholdenhet. Dette er et fint og behagelig treningsalternativ for å få aktivisere hele kroppen. Trening i vann kreve at du er svømmedyktig/trygg i vann. 


Store basse​​ng

Store basseng er et 25-meter treningsbasseng med tilhørende badstue. Det er åpent for pasienter to dager i uken.


Vær oppmerksom på​​

Nesodden kommune leier bassengene til folkebad, skolesvømming og trening. Pasienter og pårørende kan delta i folkebadet på lik linje med resten av Nesoddens befolkning. ​

​Enhet for barn og unge får ofte besøk av Sykehusklovnene. Verdens beste reseptfrie medisin! 

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Det er skiltet fire ulike turløyper i nærområdet som du kan benytte deg av om du ønsker. Løypene er merket og du får kart i servicetorg.

Utefredag er et friluftslivstilbud for alle pasienter og medarbeidere på sykehuset. Arrangementet gjennomføres annenhver fredag igjennom hele året, med aktiviteter som natursti, boccia og kubb. I sesong fyres bålpannen opp, og det serveres alltid noe godt å spise og drikke.

Ungdomsgruppe for ungdommer i alderen 12-24 år. Arrangeres av erfaringskonsulent og idrettspedagog. Her er det mulig å møte andre ungdommer. Sammen finner vi på spennende aktiviteter som; klatring, ballspill, VR/gaming med flere. På den måten blir programmet aldri likt og ungdommene har stor påvirkning på programmet. 

Oppmøte gymsalen bygg I  

Det finnes mange forskjellige aktivitetshjelpemidler for personer med funksjonsnedsettelser. Idrettspedagogene tilbyr utprøving og har et stort kontaktnett. Har du spørsmål om ulike aktivitetshjelpemidler kan de hjelpe deg. 

En gang i måneden kommer representanter for de ulike hjelpemiddelfirmaene til Sunnaas sykehus. I samarbeid med idrettspedagog kan du se hva som finnes, teste dem og lære hvordan du søker om de ulike hjelpemidlene. 

Yoga er en samling av mentale og kroppslige teknikker. Vi har flere yogatimer; både ekstra lett, vanlig og sittende i stol. I alle timene jobber vi med fysiske øvelser, pust og avspenning​

Sist oppdatert 31.01.2024