Innleggelse
Målet for innleggelsesdagen er å sørge for at du blir ivaretatt og tatt imot på en faglig og forsvarlig måte og med enhetlige rutiner. Du får en pasientansvarlig lege og en pasientansvarlig sykepleier. Du og dine pårørende får informasjon om oppholdet og om sykehuset.
Videre vil følgende skje i løpet av de første dagene under oppholdet:
- Du blir skrevet inn i journalsystemet
- Samtale og undersøkelse ved sykepleier og lege
- Informasjon om det tverrfaglige teamet
- Gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- Omvisning i avdelingen og andre arealer på sykehuset
Eventuelle pårørende oppfordres til å være med på innleggelsesdagen.
Dersom det er ønskelig, kan en pårørende overnatte på pasientens rom de første 1-2 dagene.
Du får et fast behandlingsteam. Teamet består av pasientansvarlig lege, pasientansvarlig sykepleier og representanter for de øvrige involverte faggruppene. Din rehabiliteringsprosess koordineres av teamkoordinator. Deltakelse av de ulike yrkesgruppene vil variere ut i fra dine behov til enhver tid.
I avdeling for hjerneslag finnes disse åtte kliniske yrkesgrupper som sammen vil arbeide for at du skal oppnå dine mål:
- lege
- sykepleier
- hjelpepleier
- fysioterapeut
- ergoterapeut
- logoped
- nevropsykolog
- sosionom
Helhetlig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering er opptatt av din totale livssituasjon. Følger av skaden innen områder som familieliv, meningsfull hverdag, livskvalitet og psykisk helse Ser vi på som det viktigste i rehabiliteringen.
Tverrfaglig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering forutsetter en tverrfaglig tilnærming der en rekke ulike fagpersoner bidrar til å belyse og bedre din livssituasjon. Et tverrfaglig team kan bestå av lege, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, helsefagarbeider, psykolog, teamkoordinator og logoped/pedagog.
Sykepleiergruppen gjennomfører trening og rehabilitering i daglige gjøremål gjennom hele døgnet. Det vil si at pasientene får hjelp til å kunne trene på og gjennomføre daglige gjøremål som for eksempel vask, stell, spise, forflytte seg, påkledning og lignende
Fysioterapeuter og ergoterapeuter er tilgjengelig dagtid på hverdager. Det tilstrebes at pasientene får personlig oppføling av fysioterapeut og ergoterapeut 45 minutter hver hverdag etter behov
Nevropsykolog er tilgjengelig dagtid hverdager. Alle pasienter vurderes og kartlegges av nevropsykolog og videre oppfølging gis ved behov
Logoped og sosionom er tilgjengelig hverdager på dagtid. Oppfølging gis ved behov
Målstyrt rehabilitering
Under et rehabiliteringsopphold er det nødvendig å prioritere noen behandlingstiltak framfor andre. Derfor må behandlingen utformes med utgangspunkt i tett kommunikasjon mellom deg og dine pårørende og det tverrfaglige teamet. Ved betydelig kognitiv svikt kan dette innebære store utfordringer.
Rehabiliteringstiltak tar hensyn til
- personlige faktorer (personlighet, interesser, mestringsevne, alder, yrkessituasjon mm.)
- symptombildet (utfall, symptomer, endringer etter aktuelle skade)
- tidsaspektet (dvs. hvor pasientens befinner seg i rehabiliteringsforløpet) hvor endringer kan skje raskt, spesielt tidlig i forløpet
For at du skal få best mulig rehabilitering, er det viktig at målene er riktige for deg. Det er viktig for oss at du selv er sentral i å fastsette dine rehabiliteringsmål. Dersom det er vanskelig for deg å sette mål eller uttrykke dine ønsker om mål, bistår vi i målsettingsarbeidet. Vi vil i tillegg bistå i å konkretisere målene. Pårørende vil også bli hørt dersom du ønsker det. Målene drøftes med deg gjennom hele oppholdet. Lege og sykepleier har hovedansvar for at du blir involvert i målsettingsarbeidet. Målene defineres og skrives ned på målmøter.
Læringsmål
Læringsmålene skal sikre at du har av kunnskap om egen skade/sykdom.
Læringsmålene gjennomgås med deg før utreise.
- Jeg og/eller mine pårørende kan beskrive funksjonstapene etter skaden
- Jeg har lært om psykisk helse relatert til livssituasjonen etter hjerneslag, om mestringsstrategier og hvor en kan få videre hjelp til dette hvis behov.
- Jeg har lært hvordan jeg kan opprettholde/forbedre min funksjon og unngå komplikasjoner.
- Jeg har lært hvordan jeg kan tilpasse meg funksjonstapene mine.
- Vi har hatt samtale om pårørendes rolle, for en best mulig innsikt vedr individuelle behov
- Jeg vet hvilke restriksjoner jeg bør ha
- Jeg kan vise til min medisinliste med oversikt over hvilke medisiner jeg skal ha og hvorfor og hvordan jeg tar dem.
- Jeg har fått informasjon om nærmeste likemannsforening (Afasiforbundet, NFS o.l.) min kommune.
- Jeg har fått informasjon om offentlige rettigheter som gjelder meg (TT-kort, NAV, verge, hjemmetjeneste)
Involvering av pårørende
Vi ønsker at pårørende deltar i pasientmøter, målsettingsarbeidet, pårørendemøter, opplæring og familiedager samt pårørendeseminar. Vi er spesielt opptatt av barn som pårørende og vil invitere til barnedag der det er behov. Det er ikke faste besøkstider, men det behandlende teamet ønsker å tilrettelegge besøk til det beste for din rehabiliteringsprosess.
Trening i daglige gjøremål
På Sunnaas sykehus trener alle pasientene på alle daglige gjøremål. Det kan dreie seg om å forflytte seg, stelle seg, kle på seg, spise, kommunisere eller å gå. Treningen begynner med en gang. I starten vil vi sammen finne ut hva du bør prioritere. Dine egne mål og resultatene fra kartleggingsfasen vil være førende for videre tiltak og rehabilitering under oppholdet. Behandlingen foregår individuelt og i grupper. Dagene blir individuelt tilpasset din kapasitet og dine behov.