Behandling
Rehabilitering - Intensiv språktrening i gruppe etter ervervet hjerneskade
Constraint induced speech therapy (CIST), eller intensiv språktrening i gruppe, er en relativt ny metode for trening som kan gi positive resultater for en del personer etter en ervervet hjerneskade, selv etter mange år. CIST er basert på mengdetrening med gradvis økning i vanskelighetsgrad. Utvalget av begreper som du trener på, er basert på ord som du har nytte av i hverdagen.
CIST blir gitt til personer med språkproblemer, også kalt afasi.
Afasi er språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen. Afasi innebærer vansker med både å bruke og å oppfatte språk, og vansker med å lese og skrive. Hjerneslag er den hyppigste årsaken til afasi, men også hodeskader, hjernesvulster og andre sykdommer kan føre til afasi.
Henvisning og vurdering
For å delta på CIST må du enten bli henvist fra din fastlege, eller bli vurdert som aktuell for deltagelse allerede under primærrehabilitering.
Dersom det er uklart om du vil kunne nyttiggjøre deg intensiv språktrening i gruppe, vil det eventuelt bli gjennomført en poliklinisk undersøkelse. Gjennom undersøkelsen tar vi stilling til om språkforståelsen og den kognitive funksjonen er tilstrekkelig.
Språktreningen er ikke egnet om du har progressive tilstander som demens eller andre tilstander med funksjonssvikt i sentralnervesystemet.
SunCIST er et gruppebasert tilbud hvor inntil 6 personer med afasi får intensiv språktrening opp til 3 timer om dagen i totalt 3 uker (delt opp i 2+1 uker). Hovedformålet med tilbudet er å bedre språkproduksjon, men også språkforståelse. Språktreningen er en form av såkalt «constraint induced» språkterapi (CIST). Det betyr at for å fremme bruk av muntlig tale brukes begrensninger (altså «constraints») av alternative kommunikasjonsformer. Treningen er basert på mengdetrening med gradvis økning i vanskelighetsgrad.
Før
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din.
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
- kommunikasjonshjelpemiddel dersom du bruker det
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under gruppeoppholdet.
Under
Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- språkutredning av logoped
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet utarbeides i gruppen og forventninger diskuteres/løftes. Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos fagpersonellet og pasienters erfaringer. Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Egeninnsats og deltakelse
Din egeninnsats under oppholdet er svært viktig. I starten av oppholdet vil vi sammen med deg finne ut hva du og vi bør prioritere.
Innhold i programmet
Alle deltakerne gjennomgår en språklig kartlegging før og etter intervensjonen.
Treningen foregår i grupper på tre afasirammede og en logoped, samt assistent ved behov. Det gjennomføres 2,5-3 timer daglig språktrening i gruppe over en periode på 2 + 1 uke. Selve språktreningen er en form av såkalt «constraint induced» språkterapi (CIST). Det betyr at for å fremme bruk av muntlig tale brukes begrensninger (altså «constraints») av alternative kommunikasjonsformer.
CIST bygger på prinsipper om hjernens plastisitet, altså at hjernen med rett trening kan reorganisere seg og bygge opp nye forbindelser der de gamle har fått en skade. Her er det viktig med repetisjon og høy treningsintensitet. Hjernens evne til å stadig forandre seg kan også jobbe mot oss, eller gjøre oss en bjørnetjeneste. Dette kalles lært ikke-bruk og handler om at det kan være lettere å bruke kompenserende strategier enn å streve med å aktivere det reduserte språket. I CIST jobber vi derfor med å øke aktiveringen av språket i hjernen selv når det er vanskelig.
CIST-treningen består i korthet av et kortspill hvor hensikten er å samle par fra en bunke kort med bilder av høyfrekvente og lavfrekvente ord. Deltakerne kan kun bruke tale, ikke mimikk, kroppsspråk eller tegning, og de skal produsere så fullstendige setninger som mulig, med eller uten hjelp fra logopeden. Treningen økes gradvis i kompleksitet etter hvert som deltakerne oppnår større ferdigheter. I tillegg til språktreningen hver dag har deltakerne daglige timer med fysio- og/eller ergoterapeut, spiser sammen og oppfordres til å snakke mye.
Etter
Epikrise sendes til din fastlege.
Etter avsluttet opphold blir det skrevet en logopedrapport med konklusjon. Denne sendes hver enkelt deltaker og til henvisende instans. Det anbefales at du får videre oppfølging av logoped i hjemkommunen. Dersom du allerede har lokal logopedoppfølging kan en kopi av rapporten sendes til dem dersom du ønsker det.
Mer om hjerneskader
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for oppfølging av hjerneskade
Sunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr