Behandling, Hypermobilitetstilstand
Hypermobilitetstilstand - Ehlers-Danlos syndrom hypermobiltype - gruppeopphold
Rehabiliteringsopphold i gruppe for voksne med hypermobilitetstilstand (HMS) og Ehlers-Danlos syndrom hypermobil type (EDS-HT) med omfattende funksjonssvikt, helseplager og i behov av tverrfaglig rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. HMS og EDS-HT er tilstander som skyldes en forstyrrelse i bindevevet som medfører økt bevegelighet i ledd - og noen ganger også andre symptomer.
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Før
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under gruppeoppholdet.
Under
Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet utarbeides i gruppen og forventninger diskuteres/løftes. Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos fagpersonellet og pasienters erfaringer. Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Egeninnsats og deltakelse
Din egeninnsats under oppholdet er svært viktig. I starten av oppholdet vil vi sammen med deg finne ut hva du og vi bør prioritere.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som kan bestå av ulike fagpersoner: Lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleier/helsefagarbeider, sosionom, psykolog og logoped/pedagog.
65
Om oppholdet
Varighet: 3 uker
Rehabiliteringstilbudet foregår fra mandag til fredag på dagtid. I helger får du permisjon og kan reise hjem. Reise til og fra permisjon dekkes ikke av sykehuset eller av pasientreiser. Har du ikke mulighet til å reise hjem på permisjon blir du overflyttet til en av sykehusets åpne avdelinger fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag.
Under oppholdet vil du blant annet delta i kognitiv mestringsgruppe, i fysiske aktiviteter som basseng, morgentur og gruppetimer i sal. Du vil også få gruppebasert undervisning og veiledning.
Målet med oppholdet er at du får økt kunnskap om egen tilstand og lærer hvordan du kan leve et mer aktivt liv, og ta i bruk verktøy som gir mulighet for bedre å takle hverdagens utfordringer basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling.
Under oppholdet vil du være delaktig i
- kognitiv mestringsgruppe
- nettverksgruppe
- fysiske aktiviteter som basseng, morgentur og stavgang
- temaundervisning
- individuelle samtaler med aktuelle fagpersoner
- samarbeidsmøter
- loggskriving og egen refleksjon
- utarbeide rehabiliteringsplan
- leddvern
Etter
Epikrise sendes til din fastlege.
Rehabilitering i kommuner og ved private rehabiliteringsinstitusjoner
Oppfølging
I løpet av det neste året får du en poliklinisk samtale og et avsluttende oppfølgingsopphold på en uke, med seks timers opplegg per dag mandag til fredag.
Mellom oppholdene skal du fortsette å jobbe med de langsiktige målene som er formulert i rehabiliteringsplanen din og de tiltak som er igangsatt. Eventuelt gjennomføres dette med veiledning fra lokale instanser som for eksempel fysioterapeut, NAV-veileder, Frisklivssentral eller hjemmesykepleie.
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for funksjonsvurdering
Oppmøtested
Sunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr