Du får et fast behandlingsteam. Teamet består av pasientansvarlig lege, pasientansvarlig sykepleier og representanter for de øvrige involverte faggruppene. Din rehabiliteringsprosess koordineres av teamkoordinator. Deltakelse av de ulike yrkesgruppene vil variere ut i fra dine behov til enhver tid.
I avdeling for traumatisk hjerneskade finnes disse åtte kliniske yrkesgrupper som sammen vil arbeide for at du skal oppnå dine mål:
- lege
- sykepleier
- hjelpepleier
- fysioterapeut
- ergoterapeut
- logoped
- nevropsykolog
- sosionom
Helhetlig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering har fokus på din totale livssituasjon. Følger av skaden innen områder som familieliv, meningsfull hverdag, livskvalitet og psykisk helse er like viktige i behandlingen som tiltak rettet mot primærsymptomer. Under oppholdet er det også tilbud om pårørendedag.
Tverrfaglig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering forutsetter en tverrfaglig tilnærming der en rekke ulike fagpersoner bidrar til å belyse og bedre pasientens livssituasjon. Et tverrfaglig team kan bestå av lege, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, helsefagarbeider, psykolog, teamkoordinator og logoped/pedagog.
Sykepleiergruppen gjennomfører trening og rehabilitering i daglige gjøremål gjennom hele døgnet. Det vil si at pasientene får hjelp til å kunne trene på og gjennomføre daglige gjøremål som for eksempel personlig hygiene, spising, forflytning , påkledning og lignende.
Fysioterapeuter og ergoterapeuter er tilgjengelig dagtid på hverdager. Det er i tillegg en ergoterapeut tilstede på kveldstid fra mandag til og med torsdag. Det tilstrebes at pasientene får personlig oppfølging av fysioterapeut og ergoterapeut 45 minutter hver hverdag etter behov.
Nevropsykolog er tilgjengelig dagtid hverdager. Alle pasienter vurderes og kartlegges av nevropsykolog og videre oppfølging gis ved behov
Logoped, sosionom og klinisk ernæringsfysiolog er tilgjengelig hverdager på dagtid. Oppfølging gis ved behov.
Målstyrt rehabilitering
Under et rehabiliteringsopphold er det nødvendig å prioritere noen behandlingstiltak framfor andre. Derfor må behandlingen utformes med utgangspunkt i tett kommunikasjon mellom deg og dine pårørende og det tverrfaglige teamet. Ved betydelig kognitiv svikt kan dette innebære store utfordringer. Målene må kontinuerlig vurderes på nytt opp mot din evne til å delta i målsettingen.
Rehabiliteringstiltak tar hensyn til
- personlige faktorer (personlighet, interesser, mestringsevne, alder, yrkessituasjon mm.)
- symptombildet (utfall, symptomer, endringer etter aktuelle skade)
- tidsaspektet (dvs. hvor pasientens befinner seg i rehabiliteringsforløpet) hvor endringer kan skje raskt, spesielt tidlig i forløpet
Læringsmål
Hva skal du ha fått kunnskap om etter endt opphold hos oss
En stor del av rehabilitering er at du skal få mer kunnskap om din egen sykdom eller skade, og følgevirkninger av denne. Målet er at du skal ha kunnskap om hva som kan være nyttig for deg å gjøre for å leve med endringene i hverdagen.
I begynnelsen av oppholdet på Sunnaas sykehus vil du og teamet ditt velge ut 2-3 læringsmål avhengig av lengde på oppholdet og dine personlige behov. Med egne læringsmål får vi vite hva som er viktigst for deg å lære under oppholdet.
Læringsmålene skal sikre at du har kunnskap om egen skade eller sykdom før hjemreise og så får vi sikret at vi er tydelig i vår formidling av kunnskap til deg. Her er eksempler på noen av læringsmålene:
Bevissthetshetsforstyrrelser
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten har lært om pasientens skadeomfang, funksjonstap og typisk forløp.
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten har lært om potensielle komplikasjoner og forebygging av disse.
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten er klar over plan for videre oppfølging/ansvarsfordeling, rettigheter og kontaktpersoner lokalt.
Posttraumatisk forvirringstilstand (PTF)
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten har lært om pasientens skadeomfang, funksjonstap og typisk forløp.
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten har lært om miljøtiltak/skjermingsrutiner.
- Pårørende og fagpersoner som overtar ansvaret for pasienten har fått informasjon om mulige årsaker til forlenget PTF/vedvarende forvirringstilstand etter ervervet hjerneskade og evt. plan for oppfølging.
Betydelig kognitiv svikt uten store innsiktsvansker (gjelder for både pasient og pårørende)
- Jeg har fått kunnskap om egen skade og kan formidle det til andre.
- Jeg har blitt bevisst mine ressurser og utfordringer og lært strategier for å mestre hverdagen.
- Jeg kjenner til plan for videre oppfølging/ansvarsfordeling, rettigheter og kontaktpersoner lokalt.
Betydelig kognitiv svikt med store innsiktsvansker
- Samme mål som for "betydelig kognitiv svikt uten store innsiktsvansker", men gjelder pårørende i større grad.
Involvering av pårørende
Vi ønsker at pårørende deltar i pasientmøter, målsettingsarbeidet, pårørendemøter, opplæring og familiedager samt pårørendeseminar. Vi er spesielt opptatt av barn som pårørende og vil invitere til barnedag der det er behov. Det er ikke faste besøkstider, men det behandlende teamet ønsker å tilrettelegge besøk til det beste for din rehabiliteringsprosess.