Målgruppen er unge voksne (fra 16 år) og voksne med lett til moderat grad av cerebral parese (CP). Du må kunne nyttiggjøre deg av tilbudet gjennom aktiv deltakelse og kommunikasjon i gruppe.
Selv om CP-diagnosen er stabil vil konsekvensene forandre seg igjennom livet. Det å leve med en funksjonsnedsettelse kan, over tid, føre til utfordringer relatert til belastning og kapasitet i hverdagen, noe som kan gi begrensninger knyttet til aktivitet og deltakelse.
Det overordnede målet for oppholdet er å øke den enkeltes kunnskap om egen diagnose og vanlige problemstillinger knyttet til denne, med utgangspunkt i helsepedagogiske prinsipper om at bedre kunnskap skal øke den enkeltes forutsetning for å ta gode valg i eget liv.
Programmet er basert på undervisning, erfaringsutveksling og fysisk aktivitet i gruppe.
En viktig del av oppholdet er å møte andre i tilsvarende situasjon og sammen med andre fokusere på mestring av hverdagens utfordringer.
Fagpersoner (lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog, sosionom, idrettspedagog) og pasientorganisasjon (Cerebral pareseforeningen) bidrar i kunnskapsformidlingen.
Eksempel på temaer som gjennomgås er
- cerebral parese (årsak, typer, fysiske og kognitive utfall)
- konsekvenser av et liv med en funksjonsreduksjon
- fysisk funksjon, aktivitet og mestring
- aktivitetsbalanse
- kognitiv funksjon
- psykisk helse
- ernæring
- trygderettigheter og plikter
Definisjon av rehabilitering
Sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering reguleres av forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator. I forskriften defineres habilitering og rehabilitering på følgende måte:
"Habilitering og rehabilitering skal ta utgangspunkt i den enkelte pasient og brukers livssituasjon og mål. Habilitering og rehabilitering er målrettede samarbeidsprosesser på ulike arenaer mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere. Prosessene kjennetegnes ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak. Formålet er at den enkelte pasient og bruker, som har eller står i fare for å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne, skal gis mulighet til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltagelse i utdanning og arbeidsliv, sosialt og i samfunnet."
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator §3