Varighet
Tentativ dato for utskrivelse blir bestemt tidlig i oppholdet. Varighet av rehabiliteringen tilpasses den enkeltes behov. Det kan være behov for å justere utskrivelsesdato i løpet av oppholdet. Pasienter som innlegges til primærrehabilitering etter skade eller sykdom, har lengre opphold enn pasienter som innlegges til vurderings- og oppfølgingsopphold.
Etter innleggelse vil du og dine pårørende
- få samtale med og undersøkelse av sykepleier og lege
- bli skrevet inn i journalsystemet
- få informasjon om det tverrfaglige teamet
- få gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- få tilpasset informasjon og omvisning i avdelingen og andre arealer på sykehuset
Pårørende kan overnatte sammen med deg.
Kartlegging
For å kunne gi deg et rehabiliteringstilbud som er rettet mot dine behov og mål, gjennomføres det en kartlegging. Det innebærer samtaler, tester og observasjoner.
Kartleggingen og rehabiliteringen retter seg mot disse områdene
- bevissthetsnivå
- smerte
- språk og kommunikasjon
- medisinske forhold
- motorisk funksjon
- naturlige funksjoner
- kognitiv funksjon
- ernæring
- sosiale og miljømessige faktorer
- barnehage, skole og fritidsaktiviteter
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Rehabiliteringsprosessen er basert på mål du og dine pårørende utarbeider sammen med det tverrfaglige rehabiliteringsteamet. Et tverrfaglig team ledet av behandlingsansvarlige lege samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. En teamkoordinator koordinerer rehabiliteringen, og sikrer samhandling internt i sykehuset og med eventuelle eksterne samarbeidspartnere. Har du behov for, og ønsker selv, en individuell plan (IP) og/eller koordinator etablerer vi kontakt med koordinerende enhet og koordinator i din hjemkommune.
Har du behov for oppfølging fra kommunale helsetjenester oppretter vi tidlig kontakt med hjemkommunen din og eventuelt inviterer til dialogmøte for å sikre deg en god overføring til hjemmet.
Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer, aktiviteter/avtaler og undervisning hver uke.
Sammen med deg og dine pårørende definerer vi rehabiliteringsmål, som dokumenteres i en målplan. Det arrangeres målmøter for å sikre fremgang i rehabiliteringsprosessen. Pårørende kan delta på møter.
Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos rehabiliteringsteamet og dine egne og andre pasienters erfaringer.
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du
- tilegner deg kunnskap om sykdommen eller skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
- oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter
- ivaretar ernæringsbehov, hud, blære og tarmfunksjon
- mottar veiledning/rådgivning om behandling og trening, på kort og lang sikt
- mestrer din nye livssituasjon
Tverrfaglig helhetlig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering forutsetter en tverrfaglig tilnærming der en rekke ulike fagpersoner bidrar til å belyse og bedre din livssituasjon.
Et tverrfaglig team kan bestå av lege, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, helsefagarbeider, psykolog, teamkoordinator og logoped/pedagog.
Helhetlig rehabilitering er opptatt av din totale livssituasjon, og hvordan fysiske og kognitive følger av sykdom eller skade påvirker din livskvalitet og rollene du har i livet.