Urinblære, miksjonscystografi - MCG

Urodynamisk laboratorium

Miksjonscystografi - MCG er en undersøkelse hvor man undersøker trykkforholdene i blæren samtidig som det benyttes et røntgenapparat - en C-bue for å få bilder av blæren.

Innledning

Ved høyt blæretrykk og vanskeligheter over tid med å få tømt blæren, kan det skje forandringer i blære og nyrer. For å undersøke og måle disse endringene, utføres MCG.

Henvisning og vurdering

Henvisningstekst mangler (lokal for Sunnaas)

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du skal føre en drikke- og diurese-liste i tre dager før undersøkelsen.
Ta alle medisiner som vanlig. Når du kommer til undersøkelsen, vil du bli spurt om du benytter medisin som virker inn på blærefunksjonen.
Dersom du har urinveisinfeksjon må du få ny time.

Drikke- og diureseliste får du av personalet i avdelingen.

2. Under

For å finne ut av hvordan blære- og lukkemuskel jobber, måles trykket med to tynne elektroder. Én elektrode føres med et kateter inn til blæren via urinrøret som ved en vanlig kateterisering.  Dette kateteret er tynnere enn et vanlig kateter. Den andre elektroden føres inn i rektum, og denne skal måle buktrykket. Trykket i blæren registreres mens den langsomt fylles med temperert saltvann via kateteret.


Ved MCG settes 50 ml Omnipaque (kontrastvæske) inn i blæren før det kobles til saltvann. Dette gjør at vi får fine røntgenbilder av blære og urinrør gjennom hele fyllefasen.
Det blir også foretatt ultralyd av blære og nyrer.
Hos noen pasienter blir også blodtrykket fulgt. Om det skal måles blodtrykk hos deg, avgjør vi før undersøkelsen.

En MCG-undersøkelse er ikke smertefull, men noen opplever det som ubehagelig å få plassert de to elektrodene.

3. Etter

Etter at vi er ferdige, får du en samtale med lege og uroterapeut. Her går vi gjennom undersøkelsen og de foreløpige resultatene. Du får også anledning til å stille spørsmål dersom du har noe du lurer på.

Er du kontrollpasient ved sykehuset får du de endelige resultatene under oppsummeringssamtalen. Dersom du er lengre tids-liggende, snakker din lege med deg ved neste legevisitt.

Vær oppmerksom

Har du tidligere reagert på røntgen kontrastmidler, må du si i fra før vi starter.

Det er ingen kjente bivirkninger til denne undersøkelsen.

Har du tidligere opplevd å få urinveisinfeksjon kan du si i fra,  så får du noe forebyggende.

Kontakt

Urodynamisk laboratorium
E-post
Sunnaas sykehus Nesodden
Besøksadresse
Bjørnemyrveien 11(Google maps)
1453 Bjørnemyr
Besøkstider
Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Ta kontakt for å avtale besøk.
Telefon
66969000
mandag - fredag 08.00 - 18.00
lørdag - søndag 11.00 - 16.00
Sentralbordet er stengt på helligdager.

Parkering

For parkering kjør av i bunnen av Vardenbakken (Håkonkastet), skiltet mot Sunnaas sykehus. Kjør forbi barnehagen. Her ligger en stor parkeringsplass med 140 parkeringsplasser. Parkering er uten avgift, og krever ikke parkeringsbevis.

Sunnaas sykehus hovedinngang ligger på høyre side, mot riksveien, rett bak matbutikken Rema 1000. Følg skilting ved innkjørsel syd for Rema 1000. For gående er det skiltet gangvei via en liten fiskedam og en liten park, med bil er det innkjørsel etter parken. Det henstilles til at alle pasienter og besøkende benytter hovedinngang ved resepsjonen i bygg B.

Kortidsparkering med synlig HC-bevis finnes ved hovedinngangen ved resepsjonen i bygg B.

Langtidsparkering med synlig HC-bevis finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. Kjør inn Steinveien, innkjørsel syd for Rema 1000. Herfra er inngangen låst, så avtal parkering med avdelingen eller resepsjonen telefon 66 96 90 00.

Sunnaas sykehus har fem ladestasjoner for elbiler. Parkeringsplassene er reservert kun til elbiler og finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. De kan benyttes gratis av alle ansatte og besøkende.

Ladepunktene er såkalte semi-hurtigladere. Det betyr at de lader vesentlig raskere enn husholdningskontakter. Kontaktene vi har hos oss passer til alle nye elbiler (Mode-3: Type-2). Passer ikke kontaktene til din bil, kan du kontakte din forhandler for å kjøpe eller få en overgang.

Reis kollektivt

​Å reise til og fra Sunnaas på Nesodden er ofte raskere med kollektiv transport enn med bil.

Det går ferger fra/til Aker brygge og Lysaker. Båten korresponderer med buss. Reisetid fra Aker brygge er 41 minutter. Fra Lysaker brygge 32 minutter.

Bussens stoppested heter Sunnaas sykehus.

Se rutetabell på Ruter.

Reis med bil

​Sunnaas ligger midt på Nesoddens vestside, ca 5 mil fra Oslo sentrum.

Med bil tar du av fra E6 mot Nesoddtangen, RV 156. Følg RV 156 til Skoklefall, ta til venstre i rundkjøringen med hestehodeskulptur. Kjør 1 km, og ta til venstre i neste rundkjøring, RV 157. Kjør ca. 2 km over Vardentoppen til du kommer til en Rema 1000-butikk på høyre hånd. Rett etter denne er avkjøringen til Sunnaas. Følg skilting til hovedinngang. Se parkeringsinformasjon.

Praktisk informasjon

Frisør

​Det er frisør på sykehuset. Frisørsalongen holder til i kjelleren i G-bygget ved garderoben til det store bassenget. Time kan bestilles på tlf 957 72 904. Besøkende kan også benytte seg av frisøren.

Mat og servering

I kantinen tilbys en rikholdig buffet der pasienter, pårørende, gjester og ansatte kan sette sammen sine måltider.

Kantinen i F-bygget er åpen mandag til torsdag kl. 08.00 - 20.00, fredag kl. 08.00 - 14.00 og søndag kl. 14.00 - 20.00. Stengt lørdager.

Kantinen i H-bygget er åpen hver dag fra kl. 08.00 - 20.00.

Last ned informasjon om ernæring og rehabilitering.

Røyking

​Sunnaas er et røykfritt sykehus. Røyking skjer på anviste steder.

Trådløst nettverk

Du kan bruke egen mobiltelefon og PC på sykehuset, men det er ikke like god dekning overalt.

Det er åpent, gratis og trådløst Internett ved bruk av egen PC/mobil/nettbrett. Sykehuset tar ikke ansvar for medbrakt teknisk utstyr.

Verdisaker

Oppbevaring av verdisaker skjer på eget ansvar. Ta med kun det du behøver. Utstyr som pc, mobiltelefoner og lesebrett har du ansvar for å oppbevare forsvarlig.

Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.