Ortostasetest

Klinisk fysiologisk laboratorium

 

Ortostasetest er en metode for å se hvordan kroppens blodtrykk og puls reagerer på stillingsendringer (for eksempel fra liggende til stående stilling). Blodtrykk og puls måles mens du ligger på en ståbenk, som gradvis blir tiltet til en mer vertikal stilling.

Innledning

 

Etter en skade i ryggmargen eller hjernen kan blodtrykks- og pulsreguleringen være endret. Når man for eksempel reiser seg opp fra en stol skal både blodtrykk og puls stige litt. Når dette ikke skjer, på grunn av en skade i ryggemargen (eller hjernen), kan du oppleve symptomer som svimmelhet, synsforstyrrelse og kvalme. Denne testen gir oss et bilde av hvordan kroppen din reagerer på stillingsendringer.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

 

Testen krever ingen forberedelse. Hvis du brukeret pass-på-belte skal dette tas på før du møter opp på lab’en. Det anbefales å ha spist et lett måltid og inntatt rikelig med væske i noen timer før testen.

2. Under

 

Når du kommer på lab’en, trenger testlederen noen opplysninger fra deg, blant annet om symptomene du har og når disse oppstår. Du skal ligge på en ståbenk og blir sikret med 2-3 stropper (på knærne, hoftene og eventuell over brystet). Du får på en blodtrykssmansjett og tre elektroder på overkroppen for å kunne måle blodtrykk og puls. Det tas blodtrykk- og pulsmålinger hvert minutt, først i liggende stilling, og siden når du gradvis blir tiltet til en mer vertikal stilling.

Denne testen skal ikke gjøre vondt. Du kan derimot oppleve symptomer som svimmelhet, kvalme og synsforstyrrelse, men disse vil forsvinne når ståbenken senkes ned igjen.

3. Etter

 

Etter testen går testlederen gjennom resultatene sammen med deg. Du kan stille spørsmål dersom du har behov for dette

Resultatene blir lagt inn i din elektroniske pasientjournal, og du kan diskutere resultatene med legen din ved behov.

Det er ingen spesielle forholdsregler etter undersøkelsen.

Vær oppmerksom

 

Denne testen skal ikke ha noen bivirkninger eller komplikasjoner

Kontakt

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.