Kondisjonstest

Klinisk fysiologisk laboratorium

Kondisjonstesten er en test for å vurdere en persons aerobe utholdenhet, eller fysisk arbeidskapasitet. Hensikten med testen er å få en status på din fysiske kapasitet, som hjelp for å legge opp et treningsprogram, eller for å måle eventuell effekt av trening.

Innledning

Du skal utføre fysisk arbeid på tredemølle, beinsykkel eller armsykkel med gradvis økende belastning, til utmattelse. Under testen måles oksygenopptaket ved at du er tilkoblet måleutstyr via et munnstykke (eller en ansiktsmaske). Det registreres også puls og blodtrykk, samt graden av subjektiv anstrengelse (Borgskala). Det mest nøyaktige målet for utholdenhet er det maksimale oksygenopptaket. Verdiene vurderes i forhold til forventet verdi (på samme ergometer) for friske personer med tilsvarende alder og kjønn.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du møter opp i treningsklær (og trenings/joggesko). Testen krever ingen forberedelse, men det er viktig at du ikke røyker 1 time før testen. Det anbefales å spise et lett måltid omtrent 2 timer før testen.

Når du kommer til testen, trenger vi noen opplysninger fra deg, som vekt, høyde, alder, treningsvaner, etc.

Du får på deg 3 elektroder, et pulsbelte, et ansiktsmaske og en blodtrykksmansjett som er tilkoblet måleutstyr. Du får en oppvarming på cirka 10 minutter før testen settes i gang.

2. Under

Under testen skal du utføre fysisk arbeid, på en belastning som øker gradvis til du ikke orker mer (maksimal anstrengelse). Selve kondisjonstesten  tar 10-12 minutter. For å kunne bruke resultatene fra denne testen, er det meget viktig at du presser deg til det ytterste og holder ut så lenge du klarer.

 

Kondisjonstesten varer omtrent 30-40 minutter, inkludert oppvarming og kalibrering av utstyret.

3. Etter

2-3 minutter etter at testen er ferdig, vil vi (med din godkjenning) stikke deg i fingeren for å ta noen dråper med blod. Dette gjøres for å måle melkesyre i blodet.

Etter testen går testlederen gjennom resultatene sammen med deg. Du kan stille spørsmål om dersom du har behov for dette.

Resultatene blir lagt inn i din elektroniske pasientjournal og du kan diskutere resultatene med legen i etterkant ved behov.

Vær oppmerksom

Testen gjør i utgangspunkt ikke vondt, men å presse kroppen til maksimal anstrengelse kan oppleves som ubehagelig. Å presse kroppen sin til det ytterste er ufarlig, men du kommer sannsynligvis til å bli svett og sliten etter testen.

Alle reagerer forskjellig på tung fysisk aktivitet. Det er normalt at du blir sliten og stiv i muskulatur etter kondisjonstesten. I noen tilfeller kan man blir litt svimmel i etterkant av testen. Det er viktig med tilstrekkelig væske- og næringsinntak etter testen.

Får du andre symptomer etter testen (uvel, langvarig svimmelhet, hjertebank, oppkast, etc.) bør du kontakte en sykepleie/lege på avdelingen.

Kontakt

Klinisk fysiologisk laboratorium
Sunnaas sykehus Nesodden
Besøksadresse
Bjørnemyrveien 11(Google maps)
1453 Bjørnemyr
Besøkstider
Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Ta kontakt for å avtale besøk.
Telefon
66969000
mandag - fredag 08.00 - 18.00
lørdag - søndag 11.00 - 16.00
Sentralbordet er stengt på helligdager.

Parkering

For parkering kjør av i bunnen av Vardenbakken (Håkonkastet), skiltet mot Sunnaas sykehus. Kjør forbi barnehagen. Her ligger en stor parkeringsplass med 140 parkeringsplasser. Parkering er uten avgift, og krever ikke parkeringsbevis.

Sunnaas sykehus hovedinngang ligger på høyre side, mot riksveien, rett bak matbutikken Rema 1000. Følg skilting ved innkjørsel syd for Rema 1000. For gående er det skiltet gangvei via en liten fiskedam og en liten park, med bil er det innkjørsel etter parken. Det henstilles til at alle pasienter og besøkende benytter hovedinngang ved resepsjonen i bygg B.

Kortidsparkering med synlig HC-bevis finnes ved hovedinngangen ved resepsjonen i bygg B.

Langtidsparkering med synlig HC-bevis finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. Kjør inn Steinveien, innkjørsel syd for Rema 1000. Herfra er inngangen låst, så avtal parkering med avdelingen eller resepsjonen telefon 66 96 90 00.

Sunnaas sykehus har fem ladestasjoner for elbiler. Parkeringsplassene er reservert kun til elbiler og finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. De kan benyttes gratis av alle ansatte og besøkende.

Ladepunktene er såkalte semi-hurtigladere. Det betyr at de lader vesentlig raskere enn husholdningskontakter. Kontaktene vi har hos oss passer til alle nye elbiler (Mode-3: Type-2). Passer ikke kontaktene til din bil, kan du kontakte din forhandler for å kjøpe eller få en overgang.

Reis kollektivt

​Å reise til og fra Sunnaas på Nesodden er ofte raskere med kollektiv transport enn med bil.

Det går ferger fra/til Aker brygge og Lysaker. Båten korresponderer med buss. Reisetid fra Aker brygge er 41 minutter. Fra Lysaker brygge 32 minutter.

Bussens stoppested heter Sunnaas sykehus.

Se rutetabell på Ruter.

Reis med bil

​Sunnaas ligger midt på Nesoddens vestside, ca 5 mil fra Oslo sentrum.

Med bil tar du av fra E6 mot Nesoddtangen, RV 156. Følg RV 156 til Skoklefall, ta til venstre i rundkjøringen med hestehodeskulptur. Kjør 1 km, og ta til venstre i neste rundkjøring, RV 157. Kjør ca. 2 km over Vardentoppen til du kommer til en Rema 1000-butikk på høyre hånd. Rett etter denne er avkjøringen til Sunnaas. Følg skilting til hovedinngang. Se parkeringsinformasjon.

Praktisk informasjon

Frisør

​Det er frisør på sykehuset. Frisørsalongen holder til i kjelleren i G-bygget ved garderoben til det store bassenget. Time kan bestilles på tlf 957 72 904. Besøkende kan også benytte seg av frisøren.

Mat og servering

I kantinen tilbys en rikholdig buffet der pasienter, pårørende, gjester og ansatte kan sette sammen sine måltider.

Kantinen i F-bygget er åpen mandag til torsdag kl. 08.00 - 20.00, fredag kl. 08.00 - 14.00 og søndag kl. 14.00 - 20.00. Stengt lørdager.

Kantinen i H-bygget er åpen hver dag fra kl. 08.00 - 20.00.

Last ned informasjon om ernæring og rehabilitering.

Røyking

​Sunnaas er et røykfritt sykehus. Røyking skjer på anviste steder.

Trådløst nettverk

Du kan bruke egen mobiltelefon og PC på sykehuset, men det er ikke like god dekning overalt.

Det er åpent, gratis og trådløst Internett ved bruk av egen PC/mobil/nettbrett. Sykehuset tar ikke ansvar for medbrakt teknisk utstyr.

Verdisaker

Oppbevaring av verdisaker skjer på eget ansvar. Ta med kun det du behøver. Utstyr som pc, mobiltelefoner og lesebrett har du ansvar for å oppbevare forsvarlig.

Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.