Behandling
Hjerneskade - intensiv balansetrening - gruppeopphold
Intensiv balansetrening i gruppe er et nyopprettet rehabiliteringstilbud som tilbyr trening av balanse i ulike daglige aktiviteter. Balansetreningen blandes med trening av styrke og utholdenhet, og i tillegg er det undervisning om balanse og aktivitet/trening. Tilbudet er basert på mengdetrening med gradvis økning av vanskelighetsgrad, og øvelsene er basert på aktiviteter som du har nytte av i hverdagen.
Rehabiliteringsprogrammet «Intensiv balansetrening» er for voksne personer med sykdom eller skade i nervesystemet, som har utfordringer med balanse som medfører nedsatt aktivitet og/eller deltakelse. Treningsperioden er delt opp i ulike bolker; først med 10 dager (5+5 dager mandag-fredag) på Sunnaas sykehus med intensiv trening. Deretter egentrening i hjemmet i 14 dager med øvelser som er utarbeidet sammen med fysioterapeut, så følger ytterligere 10 dager (5+5 dager mandag-fredag) på Sunnaas sykehus med fortsatt trening. Det avsluttes med en poliklinisk kontroll tre måneder etter endt treningsopphold.
Målsetning for gruppeoppholdet er å øke aktivitet og deltagelse gjennom bedring og mestring av ulike parametere av balanse med stor overføringsverdi til daglige aktiviteter. Det er også et mål å lære om øvelser og rutiner som kan bidra til regelmessig trening over tid.
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Det gjennomføres en presamtale med fysioterapeut, enten som en videokonsultasjon eller ved oppmøte på sykehuset.
Eventuelt kan det henvises direkte fra et inneliggende kontrollopphold ved Sunnaas sykehus.
Før
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under oppholdet.
Under
Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- undersøkelse og testing av fysioterapeut
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
- oppstart med trening på første dag
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet er basert på mål du setter deg, og utarbeides sammen med fysioterapeut.
Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos det tverrfaglige teamet og dine egne og andre pasienters erfaringer.
Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som kan bestå av ulike fagpersoner: Lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog og hjelpepleier/helsefagarbeider.
Oppholdet koordineres av en teamkoordinator og involvering av den enkelte yrkesgruppe vil variere ut i fra hensikten med gruppeoppholdet.
- Legen i teamet har overordnet medisinsk ansvar for oppholdet, og det er vaktlege tilstede på sykehuset hele døgnet. Ved gruppeopphold settes det som hovedregel ikke opp enkeltkonsultasjoner med lege eller andre faggrupper i teamet.
- Sykepleier, hjelpepleier og helsefagarbeider er tilstede gjennom hele døgnet.
Etter
Epikrise sendes til din fastlege.
Før utskrivelse tar vi sammen med deg en vurdering av ditt videre behov for oppfølging rundt trening, og du får anbefalinger om treningsopplegg videre. Du får også med deg et anbefalt treningsopplegg hjem.
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for oppfølging av hjerneskade
Sunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr