Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- undersøkelse og testing av fysioterapeut
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
- oppstart med trening på første dag
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet er basert på mål du setter deg, og utarbeides sammen med fysioterapeut.
Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos det tverrfaglige teamet og dine egne og andre pasienters erfaringer.
Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som kan bestå av ulike fagpersoner: Lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog og hjelpepleier/helsefagarbeider.
Oppholdet koordineres av en teamkoordinator og involvering av den enkelte yrkesgruppe vil variere ut i fra hensikten med gruppeoppholdet.
- Legen i teamet har overordnet medisinsk ansvar for oppholdet, og det er vaktlege tilstede på sykehuset hele døgnet. Ved gruppeopphold settes det som hovedregel ikke opp enkeltkonsultasjoner med lege eller andre faggrupper i teamet.
- Sykepleier, hjelpepleier og helsefagarbeider er tilstede gjennom hele døgnet.
- Fysioterapeut, ergoterapeut og idrettspedagog er tilgjengelige mandag til fredag på dagtid.
Les mer om faggruppene i det tverrfaglige teamet
Innhold i programmet
Den intensive balansetreningen har hovedfokus på intensitet og repetisjon. Aktivitetene økes gradvis i kompleksitet i samsvar med fremgang og måloppnåelse. Det er fokus på ulike type balanseutfordringer under gange og forflytning, styrke, bevegelighet og utholdenhet og å reise seg opp fra gulvet. Balansetreningen gjennomføres i ulike omgivelser, for eksempel ved bruk av VR og annen spillteknologi, i gymsal, basseng og i andre naturlige omgivelser på sykehuset (innendørs og utendørs).
I tillegg får deltakerne undervisning om balanse, fysisk aktivitet og trening og aktivitetsbalanse. De første dagene gjennomfører vi kartleggingstester parallelt med trening.
- På dagtid foregår treningen i en gruppe med fire til seks personer og med instruktør fra det tverrfaglige teamet. Treningen starter fortrinnsvis kl. 9.00 og varer til kl. 15.00. Lunsj mellom 12.00-13.00. Det blir delt ut en treningsplan i starten ev hver uke.
- På ettermiddagen er det mulighet for egentrening.
- Treningen foregår både innendørs og utendørs.
- Du får et individuelt tilpasset treningsprogram med øvelser for balanse, styrke og bevegelighet.
- Treningsoppholdet avsluttes med nye kartleggingstester i uke fire.
Læringsmål
En viktig del av rehabiliteringen er at du får mer kunnskap om din egen sykdom eller skade, og følgevirkninger av denne. Derfor er det laget egne læringsmål for rehabiliteringen din. Læringsmålene skal sikre at du har kunnskap om å leve med egen skade eller sykdom i hverdagen og at vi er tydelige i vår formidling av kunnskap til deg.
Læringsmålene kommer i tillegg til dine egne formulerte mål for rehabiliteringen.
Her er eksempler på læringsmål
- jeg har lært meg mer om balanse og balansens betydning for gjennomføring av daglige aktiviteter
- Jeg har lært meg mer om hvordan jeg kan trene og være fysisk aktiv
Egeninnsats og deltakelse
Din egeninnsats under oppholdet er svært viktig. I starten av oppholdet vil vi sammen med deg finne ut hva du og vi bør prioritere.
Pasientrettigheter og brukermedvirkning
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.
Les mer om dine rettigheter
For Sunnaas sykehus er pasientene og brukerne en viktig ressurs som medvirker til at helsetilbudet utvikles og formes på en måte som tjener deg som pasient. Sykehuset har blant annet brukerutvalg, ungdomsråd og erfaringskonsulenter.
Les mer om brukermedvirkning ved sykehuset
Involvering og deltakelse av pårørende
Tilbudet til pårørende varierer avhengig av de ulike rehabiliteringstilbudene. Vi arrangerer pårørendedag i enkelte av gruppeoppholdene. Lærings- og mestringssenteret ved sykehuset er også et tilbud for pårørende, hvor det arrangeres ulike pårørendekurs. Det er også e-læringskurs for pårørende.
Les mer om kurs og opplæring ved sykehuset
Er du pårørende?
Les mer om pårørendetilbudet ved Sunnaas sykehus
Medisiner og "MIne resepter"
Under oppholdet og før du reiser hjem kan det bli forandringer med hensyn til hvilke medisiner du skal bruke. Før utreise vil du få en oppdatert legemiddelliste og eventuelt informasjon fra legen ved avdelingen om hvilke medisiner du skal bruke. Noen ganger får du/blir det gitt anbefalinger relatert til forandringer av medisiner. Beskjed om eventuelle endringer sendes til fastlegen via epikrisen, og oppstart av nye medisiner etter utskrivelser gjøres hos fastlegen. Eventuelle resepter sendes elektronisk til apotek.
«Mine resepter» på Helsenorge gir deg som har fått e-resepter oversikt over
- dine aktive resepter
- legemidler du har fått utlevert på apotek
- antall utleveringer som er gjort
Før hjemreise bør du har oversikt over
- om dine nye medisiner påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr
- hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen
- om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen