Målgruppen er personer over 16 år med sykdom eller skade i bevegelsesapparatet og/eller nervesystemet med kompleks funksjonsnedsettelse, som har behov for å få en medisinsk begrunnet beskrivelse og vurdering av funksjon knyttet til arbeidsliv.
Under oppholdet kartlegges restarbeidsevne og andre ressurser relatert til yrke, utdanning og attføring, eventuelt med kompenserings- og tilretteleggingstiltak. I tillegg gis det forslag om videre rehabilitering eller behandlingstiltak for å bedre funksjonen. Vurderingen kan gis videre til primærhelsetjenesten og NAV.
Med kognitive funksjoner mener vi de bevisste og ubevisste mentale prosessene som gjør at hjernen vår kan ta imot, bearbeide og respondere på informasjon og stimuli som kommer både innen- og utenfra. Det kan for eksempel dreie seg om mental effektivitet, oppmerksomhet, læring, hukommelse, språk, kommunikasjon, sosial tenkning, tolkning av visuell informasjon, abstrakt tenkning, planlegging, problemløsning og beslutningstaking. Ulike sider ved kognisjon kan påvirkes av skade og sykdom som rammer hjernen.
Definisjon av rehabilitering
Sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering reguleres av forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator. I forskriften defineres habilitering og rehabilitering på følgende måte:
"Habilitering og rehabilitering skal ta utgangspunkt i den enkelte pasient og brukers livssituasjon og mål. Habilitering og rehabilitering er målrettede samarbeidsprosesser på ulike arenaer mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere. Prosessene kjennetegnes ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak. Formålet er at den enkelte pasient og bruker, som har eller står i fare for å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne, skal gis mulighet til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltagelse i utdanning og arbeidsliv, sosialt og i samfunnet."
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator §3