Undersøkelse

Covid-19 - senfølgeutredning

Flere som har gjennomgått covid-19 sykdom opplever plager som utmattelse, muskelsvakhet, kognitive problemer, angst og respirasjonsbesvær. Dette kan man oppleve både etter milde og alvorlige forløp av covid-19 sykdom. For noen påvirker plagene livskvaliteten i betydelig grad. Pasienter som sliter med komplekse og sammensatte plager i mer enn 8 uker etter symptomdebut kan få et tverrfaglig utredningstilbud ved en regional senfølgeklinikk.

Les mer om rehabilitering

Om rehabilitering på Sunnaas sykehus
To behandlere i dialog med en pasient.

Ved de regionale senfølgeklinikkene blir du utredet poliklinisk av en spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, som ut fra ditt symptombilde og funksjon avgjør om det er behov for en bred tverrfaglig rehabiliteringskartlegging og/eller en organutredning.

Henvisning og vurdering

Både primær- og spesialisthelsetjenesten kan henvise til senfølgeklinikkene. Pasienter som ikke faller under senfølgeklinikkenes oppdrag, viderehenvises til annet tilbud.

Målgruppe

  • Pasienter over 16 år med vedvarende og sammensatte symptomer i relasjon til bekreftet covid-19 infeksjon. Symptomene har vart i mer enn 3 måneder etter symptomdebut.
  • Pasienter hvor senplager etter covid-19 medfører at pasienten ikke kan være i jobb eller utdanning, og har et klart redusert aktivitets- og deltakelsesnivå sammenliknet med før covid-19.

Sunnaas sykehus har hovedsakelig rehabiliteringstilbud til pasienter i forløp etter sykehusinnleggelse ved alvorlig infeksjon eller pasienter som henvises til regional senfølgepoliklinikk, etter vurdering ved eget områdesykehus/lokalsykehus. Pasienter kan da få poliklinisk kartlegging av en spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, som ut fra symptombilde og funksjon avgjør om det er behov for en bredere tverrfaglig rehabiliteringskartlegging og/eller utredning. Her blir plagene belyst i et biopsykososialt perspektiv.

Inntakskriterier

  • Pasienter med behov for spesialisert kartlegging utover det som de lokale helseforetakene eller primærhelsetjenesten tilbyr. Det bemerkes at pasienten skal være (forsøkt) medisinsk avklart ved fastlege og/eller lokalsykehus (i form av f.eks. relevant blodprøvestatus, eventuelt bildediagnostikk, spirometri/oksymetri, EKG).
  • Lokale tilbud bør/skal være forsøkt.
  • Senfølgepoliklinikken tilbyr ikke utredning av CFS/ME eller plager etter vaksine.

Du må være vurdert som medisinsk avklart og -stabil før henvisning.

  • Henvisningen skal merkes «Regional senfølgeklinikk covid-19».
  • Pasientens navn, fødselsnummer, korrekt adresse og telefonnummer, navn og telefonnummer til nærmeste pårørende.
  • Legens navn, adresse og telefonnummer.
  • Sosiale forhold.
  • Tidligere sykdommer.
  • Aktuelle sykehistorie (plagenes debut og hvordan det påvirker daglig funksjon, både i skole- og arbeidssammenheng og på fritiden).
  • Resultatet av supplerende undersøkelser, tidligere spesialistvurderinger og behandlingsforsøk.
    • Pasientene bør ved henvisningstidspunkt være utredet med aktuell bildediagnostikk, spirometri/oksymetri, EKG, blodprøvestatus med CRP, hvite blodlegemer, differensialtelling, stoffskifte, elektrolytter, jernstatus og vitaminer.

 

40

​Henvisninger til Sunnaas sykehus skal sendes elektronisk via adresseregisteret i Norsk Helsenett. Alle henvisninger til sykehuset uavhengig av hvilken avdeling det søkes til, skal sendes til Fysikalsk medisin og rehabilitering (Sunnaas sykehus HF) i adresseregisteret.

Her finner du adresseregisteret

Dersom det ikke er mulighet for å sende henvisningen elektronisk, kan den sendes på papir til:

Sunnaas sykehus HF
Felles dokumentsenter
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr

Før

Før du blir undersøkt, kan det hende vi ber deg om å fylle ut noen spørreskjemaer for å kartlegge situasjonen din. Det er frivillig om du vil fylle dem ut.

Under

Du kommer først til en poliklinisk undersøkelse der en spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering møter deg. Da gjør vi en medisinsk vurdering av tilstanden din og vi avgjør sammen med deg hvordan du skal følges opp videre.

Etter undersøkelsen er det tre muligheter videre:

  • Hvis det er uavklarte medisinske spørsmål, vil du bli utredet videre av spesialister. Når du er ferdig utredet, kan du få tilbud om behandling ved sykehus eller en privat rehabiliteringsinstitusjon derom du fortsatt har behov for det.
  • Hvis din medisinske tilstand er avklart, blir du vurdert av et rehabiliteringsteam. Da kartlegger vi behov dine for videre behandling. Det kan være en innleggelse, eller et poliklinisk tilbud ved sykehus eller i privat rehabiliteringsinstitusjon.
  • Hvis det ikke er behov for verken ytterligere utredning eller kartlegging vil vi kunne henvise deg til et poliklinisk behandlingstilbud ved sykehus, en privat rehabiliteringsinstitusjon eller til kommunalt tilbud.

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. Om du ikke møter til avtalt time og heller ikke melder fra om dette senest dagen før avtalt tid vil du bli belastet med et gebyr. 

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester. Les mer om dine rettigheter

For Sunnaas sykehus er pasientene og brukerne en viktig ressurs som medvirker til at helsetilbudet utvikles og formes på en måte som tjener deg som pasient. Sykehuset har blant annet brukerutvalg, ungdomsråd og erfaringskonsulenter. Les mer om brukermedvirkning ved sykehuset

Etter

Når du er ferdig utredet vil vi i samarbeid med deg lage en plan for videre behandling. Dette kan foregå ved sykehus, privat rehabiliteringsinstitusjon eller i din hjemkommune.

Vi sender epikrise til den som henviste deg. Du kan kontakte oss i etterkant hvis du har behov for det.

Du vil få tilsendt noen spørreskjemaer i etterkant av behandlingen som er frivillige å besvare. Svarene dine gir oss viktig informasjon for å kunne utvikle tilbudet vårt videre.

Rehabilitering i kommuner og ved private rehabiliteringsinstitusjoner

57

58


Kontakt

Aker helsearena Poliklinikk Oslo

Kontakt Poliklinikk Oslo

Aker helsearena

Aker sykehus, Trondheimsveien 235, Bygg 6, 2. etg

0586 Oslo

Artikler