Hvor finnes MRSA?
MRSA-bakterier finnes vanligvis i nese, på hud og i hals uten at det forårsaker infeksjon. MRSA kan også finnes i omgivelsene rundt en pasient, f.eks. på sengetøy, nattbord, dørhåndtak, baderomsinventar og andre berøringssteder. Derfra kan de overføres til den som berører disse stedene.
Hvordan får man MRSA og er det farlig?
MRSA smitter fra person til person via luft og hudkontakt eller indirekte via kontaktpunkter.
God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå smitteoverføring. Innleggelse i sykehus i land utenfor Norden og langvarig bruk av antibiotika øker risikoen for å bli smittet av MRSA. Risikoen for å bli smittet av MRSA er større på sykehus i land utenfor Norden der MRSA er mer vanlig.
Risiko for å bli smittet med MRSA øker dersom du har eksem eller annen hudsykdom og dersom du har sår eller fremmedlegemer som f.eks. urinkateter. Ved nedsatt immunforsvar er det øket risiko for å bli smittet av MRSA.
De fleste som har fått påvist MRSA er bærere av bakterien. I noen tilfeller kan MRSA forårsake infeksjoner. Blir man bærer av MRSA vil det være nødvendig med noen særskilte tiltak for å hindre spredning av denne bakterien til andre. Hvis det oppstår infeksjoner forårsaket av MRSA, må spesielle typer antibiotika brukes i behandlingen.
Infeksjoner forårsaket av MRSA er ikke nødvendigvis farligere enn infeksjoner med vanlige gule stafylokokker, men krever behandling med andre typer antibiotika (bredspektret antibiotika). Fordi MRSA i noen tilfeller kan være svært vanskelig å behandle er det viktig å begrense spredning av MRSA.
Bakterien kan i noen tilfeller forsvinne spontant. For aktivt å bli kvitt MRSA må det imidlertid gjennomføres sanering. Hvorvidt sanering skal gjennomføres avgjøres av lege i samråd med pasienten. Alle med påvist MRSA skal tilbys sanering.
Hvordan spres MRSA?
Bakterien spres først og fremst ved direkte kontakt mellom mennesker. Bakterien kan også spres indirekte via kontakt med dørhåndtak, lysbrytere, tekstiler o.l. Smitteoverføring skjer oftest via personalets hender og klær, men kan også skje ved direkte kontakt mellom pasienter og pårørende. Det er derfor viktig med grundig vask av hendene, og alltid når rommet forlates.