Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Studentene hacket flere problemer

Kan en 3D skanner og printer redusere tillagningstiden av ortroser, bidra til et kvalitetssikret tilbud og gjøre at ortrosene i større grad kan personifiseres?, spurte vi studenten på mandagens hackaton.

Publisert 14.10.2022
Sist oppdatert 19.03.2024
Fem studenter på en scene som mottar premien sin

​3D-verksted skanner som vinnerforslag

Spørsmålet om 3D skanneren ble stilt av Anne-Marthe Sanders, fagsjef ergoterapi på Sunnaas sykehus, og løsningsforslaget fra studentene endte opp som vinner av konkurransen. Studentene skisserte en ny tjeneste med et samarbeid hvor helsepersonell scanner pasientens hånd, pasienten gir innspill for å personifisere sin nye håndartrose med valg av farger og mønster før tekniker utfører selve utskriften i riktig materialer. 
 
I presentasjonen ble det lagt frem at løsningen hadde muligheter for å legge inn sensorer som fanger opp temperaturøkning, økt trykk og lignende. Prosjektgruppen hadde gjort en god beregning av dagens kostnader for produksjon av en ortrose opp mot hva deres forslag koster i produksjon. Konklusjonen var at deres løsningsforslag kunne resultatet bli bedre og lettere ortroser, utført på kortere tid ​og til lavere kostnad. 
Som vinnere fikk prosjektgruppen 4000 kr hver i pengepremier fra OsloMet, og inntil 20 timer veiledning med medarbeidere fra Sunnaas sykehus for å bringe konseptet videre. 

Hacatho​​n – fra prototype til 1.0

Under gjennomføringen av hackathonen bidro fagfolk fra klinikken og innovasjonsrådgivere fra innovasjonsenheten. I juryen bidro forskningsdirektør Anne Catrine Trægde Martinsen og innovasjonssjef Sveinung Tornås sammen med representanter fra OsloMet, Norway Health Tech. 
 
I løpet av november bestemmer studentene seg for om de ønsker å gå videre med disse ideene for foretningsutvikling i ett masterløp. Gjør de det har i et håp om å se flere av dem igjen. 
-Dette var første gang vi er med på å arrangere en slik studentkonkurranse og dermed er dette å betrakte som en prototype. For både oss som arrangører, for studentene og for de som presenterte sine utfordringer ble dette en spennende opplevelse. Erfaringen med å knytte til oss studenter for å løse utfordringer vi trenger å få løst var veldig god, sa Anne Karine Dihle som er innovasjonsenhetens bindeledd mellom sykehuset og utdanningsinstitusjonene. -Til neste år vil vi stille med Hacathon versjon 1.0!
 
Nærbilde av to ortroser. Til venstre en blå, til høyre en rosa med hullete mønster

3D printet ortrose ga muligheter for farge og mønster.