Rapporten inneholder ti hovedfunn og en rekke forslag til tiltak som nå diskuteres i sykehuset. Hovedfunnene er:
Hovedfunn 1. Høy forekomst av rus og psykiske lidelser
Resultatene viser at forekomsten av psykiske lidelser, inkludert ruslidelser er høy blant pasienter som er innlagt til primærrehabilitering ved Sunnas sykehus HF, hvor 39 prosent av pasientene hadde en samtidig psykisk lidelse eller ruslidelse under oppholdet.
Hovedfunn 2. Variasjon mellom avdelingene på Sunnaas sykehus HF
Det var forskjell mellom avdelingene med hensyn til fordeling av rus og psykiske lidelser. Det var totalt sett høyest forekomst av psykiske lidelser, inkludert ruslidelser ved avdeling for multitraume, nevrologi og brannskade hvor halvparten av pasientene hadde en aktuell psykisk lidelse eller ruslidelse, sammenlignet med en tredjedel av pasientene ved avdeling for ryggmargsskade og avdeling for traumatisk hjerneskade. Avdeling for multitraume, nevrologi og brannskade og avdeling for ryggmargsskade, hadde flest pasienter med psykiske lidelser og kombinasjonen av rus og psykiske lidelser (ROP-lidelser), mens avdeling for traumatisk hjerneskade hadde flest pasienter med alkoholavhengighet eller skadelig bruk av alkohol.
Hovedfunn 3. Sammenheng mellom tidligere og aktuell psykisk helse
For majoriteten av pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser (dvs. 27 prosent av hele utvalget), var den psykiske lidelsen eller ruslidelsen tilstede før den fysiske skaden eller sykdommen oppstod, mens 12 prosent utviklet en psykisk lidelse etter skade. Det var få som utviklet en psykisk lidelse uten å ha en forhistorie med dette. Kun 4 prosent debuterte med en psykisk lidelse uten å ha en forhistorie med rus eller psykiske lidelser.
Hovedfunn 4. Viktig med fokus på selvmordsforebyggende tiltak
Noen av pasientene som legges inn på sykehuset, kommer på grunn av skader som har oppstått i forbindelse med at de har overlevd et alvorlig selvmordsforsøk. For enkelte pasienter vil også ulykken som har gitt rehabiliteringsbehovet oppleves som en katastrofe, der de har vansker med å se for seg at de skal kunne klare å leve med de alvorlige følgevirkningene skaden har hatt. I alle tre avdelinger var forekomst av selvmordstanker høyere enn i den generelle befolkningen som anslås å ligge på 3- 4 prosnet. For pasienter med rus og eller psykiske lidelser var tallene betydelig høyere. Så mange som 19 (37 prosent) av pasienter med en aktuell psykisk lidelse, inkludert ruslidelse, hadde hatt selvmordstanker etter ulykken. En fjerdedel av pasientene med psykiatrisk komorbiditet hadde utført ett eller flere tidligere selvmordsforsøk tidligere i livet.
Hovedfunn 5. Sammenheng mellom psykisk helse og levekårsutfordringer
Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser, rapporterer større levekårsutfordringer enn pasienter uten psykiske tilleggsutfordringer. Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser rapporterer større økonomiske bekymringer, mottar i større grad uførepensjon, arbeidsavklaringspenger eller sosialstønad, og færre eier egen bolig.
Hovedfunn 6. Sammenheng mellom psykisk helse og smerter
Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser rapporterte mer smerter ved innleggelse og utskrivelse. Flere beskrev at smertene påvirket deres evne til å gjennomføre rehabiliteringen under innleggelsen og flere brukte smertestillende medikamenter, inkludert opioider, ved utskrivelse sammenlignet med pasienter uten psykisk komorbiditet.
Hovedfunn 7. Sammenheng mellom psykisk helse og oppfølgingsbehov under innleggelse
Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser, hadde behov for tettere tverrfaglig samarbeid under innleggelse og mer kontakt med eksterne samarbeidspartnere, mer oppfølging av enkelte yrkesgrupper og fikk oftere forlengelse av opphold, sammenlignet med pasienter uten psykisk komorbiditet.
Hovedfunn 8. Sammenheng mellom psykisk helse og egentrening
Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser, fulgte i mindre grad opp egentreningsprogrammet fra fysioterapeuten og hadde flere avlyste timer med fysioterapeut. Det er viktig for både den psykiske helsen og for rehabiliteringsprosessen at pasienten gjennomfører planlagt trening og ikke isolerer seg for mye på eget rom. Tiltak med fokus på å øke aktivitet og deltagelse vil være viktig å legge til rette for under innleggelsen for pasienter med psykiatrisk komorbiditet.
Hovedfunn 9. Sammenheng mellom psykisk helse og søvn
Pasienter med psykiske lidelser, inkludert ruslidelser, rapporterte mer søvnvansker sammenlignet med de uten. Søvnvansker vil kunne forsterke psykiske symptomer og bidra til at det er vanskelig å følge opp rehabiliteringen på dagtid.
Hovedfunn 10. Høy avslagsprosent for pasienter ved DPS
Det var svært mange, hele 41prosent, av henviste pasienter fra Sunnaas sykehus HF som fikk avslag på videre utredning og behandling for sin psykiske lidelse i spesialisthelsetjenesten ved deres lokale distriktspsykiatriske senter (DPS). Med tanke på kompleksitet og grad av psykiske og fysiske utfordringer som noen av våre pasienter møter, er det bekymringsfullt at de ikke får den behandlingen vi vurderer at de har behov for ved utskrivelse.