Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
En person som skriver på en tavle

Ikke-helsefaglige studier

Sunnaas sykehus ønsker å samarbeide med studenter innen ikke-helsefaglige studieretninger. Det kan være studier som informatikk, design, miljø, endringsledelse og mekanikk. Vi tar imot studenter på flere ulike studienivåer. Her kan du se hvordan et slikt samarbeid vanligvis foregår.

Sykehuset vurderer samarbeidet ut fra forventet nytte, innsats og tidsbruk. Tilgang på ansatte og pasienter er begrenset, så tenk nøye gjennom hvilke behov du har for å kunne løse oppgaven.

Oversikten viser grunnformen i samarbeidet, men etter hvert som vi blir kjent med hverandre kan tilbudet bli noe annerledes.​​​​​

​​Videregåe​​nde sk​ole

  • ​informasjon ved studentkoordinator: 1–2 timer
  • tilgang til pasient: nei
  • tilgang til ansatte: nei 
  • faglig veileder: nei

Bac​helor

  • ​Inf​ormasjon + formelt ved studentkoordinator: 2–8 timer
  • Tilgang til pasient*: inntil 2 timer
  • Tilgang til ansatte*: inntil 2 timer 
  • Faglig veileder: nei
  • Oppgaveeier: 4–8 timer

Maste​​r

  • Informasjon + formelt ved studentkoordinator: 2–8 timer
  • Tilgang til pasient*: ja
  • Tilgang til ansatte*: ja
  • Faglig veileder: nei
  • Oppgaveeier: 4–8 timer

Doktor​grad

  • ​Etter avtale med forskningsledelsen ​

*For innhenting av personlige data må lovverk for personvern og etiske retningslinjer følges. Dette er vanligvis komplisert og tidkrevende og bør derfor minimaliseres.

Les sjekklisten nøye

Det er viktig at student og studiestedets veileder kjenner og bruker sjekklisten nedenfor. Alle forventes å følge hvert punkt i sjekklisten. Listen er delt inn i før, under og etter samarbeidet med oss. 

Samarbeidet mellom student, studiested og Sunnaas sykehus har fire roller:

  • student (du/dere)
  • studiestedets faglige veileder
  • Studentkoordinator (hovedkontakt på sykehuset)
  • oppgaveeier (den som ønsker hjelp til å løse en oppgave)

Sjekkliste for studentsamarbeid

Før: 1. Vurder sykehusets utlyste utfordringer

Student: Kan sykehusets egne utfordringer friste deg? Dette er oppgaver som vi tror studenter kan hjelpe oss med. Behovet er beskrevet og vi har allerede oppgaveeier. Det sikrer raskere start av oppgaven. 

Her finner du en oversikt over utfordringer vi ønsker løst

Studiestedets veileder: hjelp gjerne student med å vurdere tema før henvendelse sendes til sykehuset. 

Studentkoordinator: kontakter oppgaveeier ved ny studenthenvendelse for å sikre at oppgaven fremdeles er aktuell. Studenten får rakst beskjed hvis det er oppstått hindringer.

Før: 2. Henvend deg til sykehuset ved å fylle ut skjema

Student: Fyller ut skjema under her. En studentgruppe sender kun ett skjema.

Studentkoordinator mottar skjema og gjennomgår henvendelsen. For tema vi ikke selv har utlyst vurderer vi om dette er relevant for sykehuset. Kriterier for samarbeid er: 

  • At valgte tema er aktuelt innen rehabilitering, enten for pasienter, ansatte eller drift. 
  • At temaet er av faglig interesse i aktuelt miljø i sykehuset.
  • At vi har kapasitet til studentkoordinator og oppgaveeier.
Skjema for henvendelser fra studenter

Før: 3. Godkjenn dokumenter før oppmøte

Student: Du skal sende inn signert taushetserklæring og egenerklæring om helse to uker før oppmøte. Om du representerer smittefare, skal være i pasientnære omgivelser eller oppholde deg totalt mer enn tre dager inne i sykehuset i studieperioden, må du sende egenerklæring om helse to uker før oppmøte.

  1. Taushetserklæring (PDF)
  2. Egenerklæring om helse (PDF)

Først når disse er godkjent får du adgang til sykehuset.   

Enkelte studenter har individuell studentavtale fra sitt studiested, eller ønsker taushet om sitt studie av forskningsmessig eller kommersielle behov. Da er det studentens ansvar å legge frem slike dokument. Vi behandler ellers studentoppgaver som åpen informasjon, som vi fritt kan benytte etter avsluttet studieperiode. 

Studiestedets veileder: Det er samme krav for taushetsplikt og egenerklæring om helse for veileder, som for student. Se punkt over.  

Studentkoordinator mottar signert taushetsplikt og egenerklæringer og følger opp disse inntil godkjent/avslått. Overordnet ledelse blir involvert ved eventuell signering av studiestedets studieavtaler eller NDA. 
 

Før: 4. Første møte er digitalt og agendaen er om rammer

Studentkoordinator: Sender innkalling til første møte, vanligvis på Teams. Agenda for møtet er:

  • Kort informasjon om Sunnaas sykehus, rehabilitering og pasientgrupper
  • Generelt om studentens valgte tema og mer om det å være student ved sykehuset, inkludert personvern

Student har forberedt seg ved å lese dette dokumentet om personvern i studentprosjekter 

Studenten får i oppgave å utarbeide en "OnePager" til første oppmøte i sykehuset, som skal sendes til koordinator. Den skal brukes i samarbeid med andre involverte i ditt studie ved sykehuset.

Her finner du mal for OnePager/studentpresentasjon (powerpoint).

Retningslinjer for ansatte, pasienter og pårørende som involveres kan være nyttig å lese før du lager OnePager. 

Under: 5. Oppmøte i sykehuset

Student: Du skal identifiserer deg med legitimasjon med bilde, som førerkort, pass eller nasjonalt ID-kort den første dagen du møter på sykehuset. Du betraktes i hovedsak som en ansatt og vi forventer at avtaler og interne retningslinjer følges. Du vil få ansattpris i kantinen. Student gis ikke tilgang til sykehusets informasjonsteknologi.  

Studentkoordinator: sjekker ID opp mot signert taushetsplikt og informerer om temaer som smittevern og brannvern. Koordinator er studentens primære kontakt på sykehuset og hjelper til der det er mulig for å avlaste oppgaveeier eller klinisk personell.  

Oppgaveeier:  stiller i møte med studentene ( 1-1,5 time) for å informere om behov/tema. Studentenes fremdriftsplan bør sjekkes mot egen avdeling/ egne ressurser. Avtal regelmessige korte møter, gjerne annen hver uke. 

Studiestedets veileder: har oppfølging av student/gruppe for faglig veiledning underveis i oppgaveløsning ved Sunnaas sykehus. 

Under: 6. Studiets praktiske del

Student: Mange studentoppgaver vil foregå uten å involvere pasienter. Skal pasienter involveres kan du vurdere å klare deg med observasjon eller anonyme tilbakemeldinger. Mer komplekst er det ved innsamling av sensitiv informasjon og studentkoordinator må involveres før du sender søknaden i SIKT eller REK. For eventuell involvering av sykehusets pasienter i studentoppgaven benyttes vår mal for samtykke.

Her finner du vår mal for samtykke til deltagelse i studentoppgave  

Studentkoordinator: leser SIKT-søknad og gjør eventuelle tiltak. Kontakt enhets/avdelingsleder for å få godkjennelse til at studenten kan kontakte ansatte. Kun muntlig samtykke trengs fra ansatt. Bistå oppgaveeier med å få tak i aktuelle personer på vegne av studentene.

Ved pasientkontakt kreves først godkjenning fra avdelingsleder, behandlende lege evt. også psykolog. Deretter må studentkoordinator spørre pasienter uforpliktende om  frivillig deltagelse (ha med onpager + samtykkeskjema) før tid og sted avtales. Først etter dette kan student involveres.  

Oppgaveeier: hjelper med å finne aktuelle informanter til studentene. Stiller i korte, regelmessige møter med studentene for å sikre forståelse og retning på oppgaveløsning. Hvis prosjektet trenger mer tid/ressurser ligger det til oppgaveeier å godta dette. 

Etter: 7. Ved studieperiodens avslutning

Student: Før eksamen ber vi om en muntlig presentasjon på rundt 20 minutter for de som har vært involvert. Formålet er at vi kan lære nytt av studenten.

  • oppdatere "OnePager"  
  • levere tilbake lånt materiale
  • sende studentrapport til studentkoordinator 

Studentkoordinator: Du deltar i studentpresentasjon om mulig. Innkaller oppgaveeier og eventuelle andre for gjennomgang av studentresultater. Lagrer studentoppgaven i digitalt arkiv. 

Oppgaveeier: Du deltar i studentpresentasjonen og takker studenten av og gir tilbakemelding på samarbeidet til studentkoordinator.

Sist oppdatert 25.04.2025