Implementering – fra kunnskap til handling
RKR fortsetter å sette implementering på agendaen, også i 2024.
REHAB2024 i Trondheim
Stein Arne Rimehaug (RKR) holdt en plenumspresentasjon under Rehab2024 i Trondheim om viktigheten av å bruke teoretiske rammeverk i implementeringsprosjekter. Han presenterte “vårt eget” rammeverk Knowledge-to-Action modellen i tillgg til Consolidated Framework for Implementation Research (CFIR), samt et rammeverk for implementeringsledelse, Ottawa Model of Implementation Leadership O-MILe.
Dette er rammeverk og modeller som egner seg å bruke når kunnskapsbasert praksis skal implementeres i rehabiliteringsfeltet.
Implementering av PROMIS - NIMP 2024
På Nettverk for Implementeringsforsknings (NIMP) årlige implementeringskonferanse, ble det fokusert på praktiske grep for å øke samhold og entusiasme i en implementeringsprosess. Her ble det brukt eksempler fra implementeringsprosjektet FIRST, og implementering av PROMIS ved Catosenteret.
Regional kompetansetjeneste for rehabilitering ble involvert for å gi råd og støtte da fagteamet på Catosenteret skulle implementere PROMIS-29, et generisk PROM skjema.
FARBART
RKR hadde også en poster på NIMP om prosjekt FARBART. Dette prosjektet har til hensikt å kartlegge helsepersonells og pasienters erfaringer med intensiv gangtrening etter hjerneslag. Første artikkel, om helsepersonells oppfatning av hva som hemmer og fremmer implementering, er nå sendt inn til tidsskrift.
KTA-film
RKR lagde i 2014 en animasjonsfilm “Fra kunnskap til handling” som forklarer KTA Knowledge-to-action modellen, og beskriver hvordan implementering kan gjennomføres i praksis. Filmen er blitt vist over 4000 ganger og er brukt på Helsebibliotekets nettside, samt i undervisning på høyskoler. Videoen er nå oppdatert og publisert ut i ny versjon
Fra kunnskap til handling - kunnskapstranslasjon og implementering med KTA-modellen_youtube