En retrospektiv gjennomgang av pasientdata
Forebygge trykkskaderesidiv etter plastisk kirurgisk lappinngrep
Kirurgisk lappinngrep er funnet å være effektivt i behandling av personer med ryggmargskade og alvorlig trykkskade, men det er en risiko forbundet med inngrepet og risiko for trykkskaderesidiv i operasjonsområdet. Lite kunnskap fins om risikofaktorer for residiv.
Hensikt
Oppnå kunnskap om forekomst av trykkskaderesidiv hos hjemmeboende personer med ervervet ryggmargskade etter lapp-plastikk, samt etablere kjennskap til potensielle risikofaktorer for trykkskaderesidiv.
Metode
Studien er kvantitativ, basert på retrospektiv gjennomgang av pasientdata til personer med ryggmargskade, som gjennomgikk lapp-plastikk fra 2008 til 2019.
Krysstabeller og logistisk regresjon ble benyttet for å finne sammenhenger mellom forekomst av trykkskaderesidiv og potensielle risikofaktorer.
Resultater
Antall inkluderte pasienter var 54. 47 menn (87%), og 7 kvinner (13%). Gjennomsnittsalderen ved operasjon var 51 år (SD= 12.7).Konklusjon
Med denne overraskende høye residivforekomst, undres jeg på om nåværende forebyggende tilbud fra spesialisthelsetjenesten ikke dekker behovet som pasient og det lokale hjelpeapparat har for å forebygge trykkskade etter lapp-plastikk. Et strukturert opplæringsprogram og tett, personspesifikk oppfølging som er forutsigbar, samt god samhandling mellom tjenestenivåene, kan mulig bidra til fremtidige oppfølgingstilbud av god kvalitet, men her trengs det mer forskning.
Prosjektsammensetning
- Anne Selsjord, prosjektleder og masterstudent, avansert klinisk sykepleier Sunnaas sykehus
- Lena Leren, ph.d og universitetslektor ved Institutt for sykepleie- og helsevitenskap ved USN
- Ingebjørg Irgens, overlege og enhetsleder forskning Sunnaas sykehus