Dette prosjektet adresserer flere av hovedutfordringene, og vil kunne bidra til å utvikle viktig kunnskap om forekomst, tverrfaglig utdannings- og kompetanseutviklingsbehov og etablering av et gyldig og pålitelig utredningsverktøy for klinisk bruk i fremtiden.
Hensikt med prosjektet
Det overordnede målet med prosjektet er todelt. Det ene målet er å etablere ny kunnskap innen forekomsten av svelgevansker, det andre er å bidra til et sterkere kunnskapsgrunnlag for tverrfaglig utredning og behandling av svelgevansker hos voksne.
Gjennom fire delstudier skal dette doktorgradsstudiet spesifikt:
- Gjennomføre en norsk oversettelse og valideringsstudie på et klinisk vurderingsverktøy som kartlegger livskvalitet hos voksne med svelgevansker.
- Gjennomføre et systematisk litteratursøk med vurdering og oppsummering, samt en metaanalyse som vil bidra til ny kunnskap om forekomsten av svelgevansker hos voksne innlagt på sykehus, rehabilitering og sykehjem.
- Gjennomføre en survey hos sykepleiere, ergoterapeuter og logopeder i de Nordiske land (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) for å undersøke hva som er gjeldende utdanning og klinisk praksis innen utredning og behandling av voksne med svelgevansker.
- Undersøke effekten av et intensivt treningsprogram (Expriatory Muscle Strength Training) på svelgefunksjonen hos personer med Parkinsons sykdom (PD) eller multippel sklerose (MS).
Finansiering
- Studiet i punkt 1 ble gjennomført med helseprosjektmidler fra stiftelsen DAM i samarbeid med Norsk forening for slagrammede fra januar 2017-desember 2019.
- Prosjektet ble tildelt forskningsmidler ved ikke-universitetssykehus fra Helse Sør-Øst for 2021-2024.
Prevalence of Oropharyngeal Dysphagia in Adults in Different Healthcare Settings: A Systematic Review and Meta-analyses (springer.com)
Prosjektdeltakere
Prosjektleder
Maribeth C Rivelsrud, ph.d.-kandidat
Hovedveileder
Professor Lena Hartelius, Seksjon for Helse og Rehabilitering, Institutt for nevrovitenskap og fysiologi, Sahlgrenska Akademi, Universitet av Gøteborg, Sverige
Medveiledere
Professor Renée Speyer, Institutt for Spesialpedagogikk, Universitet i Oslo
Professor Marianne Løvstad, Sunnaas Sykehus HF; Psykologisk Institutt, Universitet i Oslo