Sykehushund på hjul

Med store hjul, høy haleføring og glinsende pels kom sykehushunden Ivrig som en virvelvind inn i barne- og ungdomsavdelingen.

Publisert 12.10.2024

Etter ni måneders permisjon for å lære seg å bruke rullestol som hjelpemiddel for å avlaste den trebeinte-hundekroppen er hun tilbake på jobb på Sunnaas sykehus. 

Der ble hun møtt med norske flagg, pasienter, deres foreldre og mange ansatte fra sykehuset.  

En sort hund med rullestol hilser på mennesker. De står i rundt henne med flagg

Foto: Sunnaas sykehus

Ivrig blir et forbilde og bidrar til håp hos barna som er til rehabilitering.

Magi i rehabiliteringen 

Hundefører Kristin Engesæth ledet Ivrig inn i sykehusets gymsal hvor barn med traumatiske hjerneskader fikk møte den livsglade hunden en-til-en eller i en liten gruppe. Noen av pasientene var gående, mens andre brukte rullestol – på samme måte som Ivrig også gjør. Det ble sporlek og klapping på den nyvaskede pelsen for å bli litt kjent. Så kom de ned på gulvet. Et barn klatret ned fra sin rullestol. En annen kom tett på, nesten så han fikk Ivrig på fanget. Alt annet var stille. Det var Ivrig og barna.  

Den lille hunden lokket fram smil og skapte trygghet. Med det kom også bevegelser som barna kanskje ikke visste at de kunne mestre. Og små ord og hemmeligheter ble visket ned i hundens ører. 

- Det er mye rehabilitering i et slikt besøk, forteller avdelingsleder Birgitte Dahl.
- Når pasientene ser at Ivrig kan bevege seg fritt med sine tre bein, eller at hun også bruker rullestol for å avlaste kroppen sin, så bli hun et forbilde og bidrar til håp hos barna. 
 

Triks og godbiter 

Rull rundt!, lød kommandoene.

En sort servicehund som leter etter godbiter gjemt i fargerike flastbokser

Foto: Sunnaas sykehus

Pasientene la ut søkeløype for Ivrig. 

Rullestolen var tatt av og Ivrig ville vise hva hun kunne. Halen slo rytmisk i gulvet, mens den sorte kroppen kastet seg rundt i en rulle. Godbiter ble delt ut som premie. Dette trikset var lett for pasientene å lære seg, og en etter en fikk alle prøve. 

-Det er vanskelig å forklare hvorfor jeg elsker dette, forteller hundefører og veterinær Kristin. - Jeg brenner for dyr og samholdet mellom dyr og mennesker. Og det å se hvordan pasientene opplever et besøk av en sykehushund kan ikke forklares. Denne jobben gjør meg lykkelig, avslutter hun.   

 

Landets første sykehushund 

Da Renée fra hundeskolen Veiviseren, en hundeskole som utdanner førerhunder, fikk en nyfødt valp med dysmeli for seks år siden var hennes første tanke at denne hunden kunne ha en stor fremtid som servicehund for andre personer med funksjonsnedsettelser. Det var veterinær Kristin enig i. Den lille spiren var sådd, og kontakt med Sunnaas sykehus for et pilotprosjekt med hunder i sykehus ble opprettet. Prosjektet ble raskt en suksess og Sunnaas sykehus ble landets første sykehus med en hund som medarbeider. Kort tid etter etablerte Kristin stiftelsen Sykehushunder.  

I dag er Stiftelsen Sykehushunder til stede på Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Stiftelsen er drevet av frivillighet, og alle hundeførere og hunder er sertifiserte fører- eller servicehunder med regodkjenninger som er tilpasset sykehusbesøk. 

Einar Magnus Strand som er administrerende direktør på Sunnaas sykehus er stolt av at de var først ute med sykehushunder, og at dette prosjektet banet vei for et nasjonalt tilbud. 

- Det gleder meg å se hvilken betydning besøkene fra Ivrig gir våre pasienter, forteller han. - Og det er flott å se at de andre sykehusene får tilsvarende tilbud for sine brukergrupper. 

En kvinne og to menn smilende med Norske flagg

Foto: Sunnaas sykehus

Kommunikasjonsdirektør Anita, amd.dir Einar Magnus og fagdirektør Ivar Thor var på plass i velkomstkomiteen.
Ivrig, en sort hund med rullestol hilser på Tone. Hun har på seg hvitt arbeidsantrekk

Foto: Sunnaas sykehus

Ivrig kjenner Tone Maren Ramsli godt. Hun jobber som klinisk ernæringsfysiolog til vanlig og er hundefører for sykehushunden Varg på fritiden.