Nytt poliklinisk håndtreningsprogram for bedre funksjon etter hjerneskade
Sunnaas sykehus har lansert et nytt poliklinisk håndtreningsprogram på Aker helsearena. Dette tilbudet er utviklet for pasienter med nedsatt hånd- og armfunksjon etter hjerneskade. Målet er å bedre evnen til å bruke arm og hånd i daglige aktiviteter. Programmet kombinerer oppgavespesifikk trening med moderne teknologi som robotikk og spill.
Pasienter får mengdetrening, men må være motivert
Pasientene som kan delta i programmet, må ha noe bevegelse i fingre og skulder, minimum kraftgrad 2. De må også kunne gripe og slippe gjenstander. Programmet er rettet mot voksne over 18 år med lammelser i armen etter hjerneskade, men 16-åringer kan også vurderes dersom kriteriene ellers oppfylles. Motivert for daglig trening og muligheten til å møte flere ganger i uken på Aker er en forutsetning.
Avdelingsleder for Poliklinikk, inntak og ambulante tjenester (PIA) Cecile Hamnes er engasjert og entusiastisk over det nye tilbudet.
– Gjennom dette polikliniske tjenestetilbudet vil pasienter få mengdetrening både ved oppmøte på poliklinikken samt trening i eget hjem med oppfølging, sier Hamnes.
Hovedkomponentene i treningen inkluderer bruk av roboten Armeo Spring, som fokuserer på armbevegelser, og oppgavespesifikke aktiviteter gjennom spill som for eksempel Nintendo Switch. Treningen gjennomføres over 5 uker med økter på 2 x 45 minutter, tre ganger i uken. Pasientene deltar i ulike øvelser, fra finmotoriske oppgaver til daglige aktiviteter som matlaging.
Hjemmetrening og oppfølging
På dager hvor pasienten ikke er på Aker, skal treningen gjennomføres hjemme. Pasientene får en behandlingsdagbok for å loggføre treningen. Etter to uker gjennomføres en videokonsultasjon for å vurdere fremgangen i pasientens hjem. Programmet avsluttes med en samtale hvor terapeuten bruker de samme testene som ved oppstart for å måle resultatene.
Kvalitetssikring og forskning
Programmet er knyttet til et forskningsprosjekt som skal evaluere effekten av behandlingen. Dette inkluderer sensorteknologi og oppfølging to måneder etter avsluttet trening. Tidligere studier har vist at kombinasjonen av robottrening og oppgavespesifikk trening kan gi forbedringer, men mer forskning er nødvendig for å bekrefte effekten.
– Håndtreningsprogrammet på Aker representerer et innovativt tilbud til pasienter som ønsker å bedre hånd- og armfunksjonen sin etter hjerneskade. Med målrettet trening og moderne teknologi er målet å gi pasientene økt mestring i hverdagen, avslutter Hamnes.