Krigen i Ukraina

Siden 2018 har vi samarbeidet med tre sykehus i Ukraina, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. De gjør nå det de kan for å opprettholde driften i en svært vanskelig situasjon.

Publisert 02.03.2022
Sist oppdatert 28.11.2022

​Første​​håndsinformasjon fra nære kollegaer

​- Vi har dialog med våre samarbeidspartnere ved de tre sykehusene Ukraina. De forteller at de gjør det de kan for å opprettholde driften under rådende omstendigheter. De siste dagene har sykehusene mottatt sårede, medarbeidere gir blod for å fylle opp lagrene, og de tar med seg pasientene i bomberommet når alarmen går. Forsyninger av mat og medisiner fungerer ikke som normalt, men lokalbefolkningen og pårørende bidrar der det er mulig. Det er uvirkelig å få denne type førstehåndsinformasjon fra nære kolleger som mange på Sunnaas kjenner fra de var på besøk i Norge. Det sier samhandlingssjef Kirsten Sæther som selv var i Ukraina rett før jul.

Vår koordinator for prosjektet, Mariia Toropchyna, bor i Kyiv. Det er selvsagt mange rykter og informasjonen som går ut, men det er fortsatt mulig å holde dialogen med Mariia via meldinger.

- De setter stor pris på støtte og oppmuntringer, og at vi står sammen med Ukraina i den vanskelige situasjonen de er i nå, forteller Sæther.

​​Samarbeid ​siden 2018

Samarbeidsprosjektet er på oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet og har pågått siden 2018. Sunnaas sykehus har samarbeidsavtaler med barnesykehuset Ohmatdyt i Kyiv og to sykehus hvor hjerneslagrehabilitering er i fokus. Dette er Bila Trevska utenfor Kyiv og Lviv Emergency Clinc Hospital, nær den polske grensen i vest. ​

Relatert ​artikkel

Norsk fysioterapeut involvert i nevroprosjekt i Ukraina. Nå sover kollegene i bomberom