Hensikten med studien er å utnytte unike egenskaper ved Virtual Reality-teknologi i kognitiv rehabilitering. Studien er todelt, der den ene delen består i å utvikle og validere en test av sosial kognisjon – hvordan vi oppfatter andres tanker og følelser. Den andre delen er en randomisert kontrollert studie som vil undersøke effekten av å spille et kommersielt VR-spill daglig i fem uker på oppmerksomhet og mentalt tempo.
Alle som deltar i studien vil møte til undersøkelse på Sunnaas sykehus tre ganger:
- Første gang vil man måtte sette av en hel dag.
- Andre gang tar ca. 1 time
- Tredje gang vil ta ca. 4 timer
I tillegg vil man bli bedt om å fylle ut spørreskjemaer. Dette kan du gjøre hjemme, via en sikker nettløsning.
Hele deltakelsesperioden er ca. 4 måneder for hver person.
Første oppmøte
Første oppmøte på Sunnaas sykehus innebærer en kartlegging av kognitiv funksjon. Man vil også gjennomføre den sosialkognitive testen, hvor halvparten gjennomgår en PC-versjon og halvparten en VR-versjon. De som trekkes til VR-behandling vil gjennomgå en treningsoppgave i VR og får opplæring i hvordan VR-utstyret skal brukes hjemme. Hvis du gir tillatelse til det vil vi be et nært familiemedlem, eller en annen nærstående person som kjenner deg godt, om å fylle ut tre spørreskjemaer med spørsmål om hvordan de opplever deg kognitivt og sosialt i hverdagen. Spørreskjemaene kan fylles ut på nett.
Andre oppmøte
Andre oppmøte på Sunnaas sykehus er etter endt behandlingsperiode, dvs. 6 uker etter første oppmøtetidspunkt. Da vil man gjennomgå kartlegging av kognitiv funksjon på nytt. Spørreskjemaer fylles ut på forhånd, som før første gang.
Tredje oppmøte
Tredje og siste oppmøte ved Sunnaas sykehus finner sted ca. 4 måneder etter første oppmøtetidspunkt. Da vil man gjøre den sosialkognitive testen på nytt og for øvrig gjennomgå samme undersøkelse som ved besøk nummer to.

Hva skjer i behandlingsperioden?
De som trekkes til behandlingsgruppen vil få VR-utstyr til utlån for trening hjemme. De bes om å spille et spill de får gjennom prosjektet i 30 minutter hver dag 5 dager i uken. De blir også bedt om å fylle ut et spørreskjema om hvordan treningen oppleves, en gang i uken. Noen av de som mottar VR-behandling vil bli forespurt om å delta i et gruppeintervju etter endt trening. Intervjuet vil ta ca. 90 minutter. Det vil gjøres lydopptak.
De som trekkes til kontrollgruppen vil motta informasjon om hverdagsaktiviteter de kan utføre som kan påvirke tankefunksjoner positivt. Etter studiens slutt vil kontrollgruppen få tilbud om å låne VR-utstyr hjemme, og de kan da trene på det samme som behandlingsgruppen har gjort.
Deltakerne vil få teknisk bistand ved behov. Deltakerne vil få en automatisk generert SMS hver dag som minner dem om å gjennomføre treningen som avtalt.
Registrering av informasjon om deg: Utover det som er beskrevet ovenfor vil deltakelse i studien medføre at vi innhenter og registrerer følgende opplysninger om deg fra din journal ved Sunnaas sykehus: type hjerneskade, tid siden skade, hvor i hjernen skaden er og alvorlighetsgrad av skaden.