Som deltaker vil du få økt kunnskap om egne kommunikasjonsferdigheter og vil under behandlingen utforme individuelle sosiale ferdighetsmål. Du får erfaringer og strategier som kan være til hjelp for å nå dine sosiale ferdighetsmål. Pårørende vil også få økt kunnskap om dine sosiale ferdighetsmål samt hvilke strategier det skal jobbes med for å nå satte mål. Gjennom pårørendes aktive og støttende rolle i hjemmeoppgavene som skal gjøres under behandlingen vil de pårørende også lettere kunne overføre den støttende rollen i hverdagslivet.
Deltakelse innebærer ingen risiko, men det kan oppleves som krevende å fylle ut spørreskjemaer og gjennomgå kartlegging før og etter behandlingen. Det vil være muligheter for pauser, og terapeuten vil være tilgjengelig i tilfelle du får følelsesmessige reaksjoner.
Om gruppebehandling
Første gang behandlingsgruppen møtes vil det etableres klare grupperegler for taushetsplikt omkring det som deles i gruppen, samt for hvordan man gir hverandre tilbakemeldinger. Gruppesammensetningen med seks deltakerne vil være lik gjennom hele behandlingen, dette kan være med på å skape trygghet og gode relasjoner mellom deltakerne. Det vil også alltid være to gruppeterapeuter (logoped og sosionom) til stede i gruppene, slik at man kan håndtere ulike situasjoner dersom noe skulle oppstå. Enkelte kan oppleve det som vanskelig å være en del av en gruppebehandling.
For noen kan behandlingsprogrammet kan oppleves som noe intensivt. Samtidig kan intensiteten i programmet anses som motiverende da du aktivt jobber for å nå dine sosiale kommunikasjonsmål gjennom å være sosial i en gruppe med andre i tilsvarende situasjon.