Målet med studien
Målet med studien er å kartlegge ernæringsstatus etter et traume, og styrke pasientene til å ta gode kostholdsvalg for å forebygge vektøkning etter skade. Studien vil gi kunnskap om hvordan individuelt tilpasset kostholdsveiledning påvirker pasientenes ernæringsstatus det første året etter skade. Resultatene vil være av høy verdi for hele rehabiliteringsfeltet, og er overførbar til flere pasientgrupper som rammes av traumatiske skader.
- Få mer informasjon om hvordan kroppssammensetning utvikler seg det første året etter skade.
- Hvordan tverrfaglig team kan bidra til å hindre utvikling av overvekt/fedme ved å integrere oppfølgning av ernæringsstatus under primær rehabilitering og videre i ryggmargsskadeprogrammet.
- Undersøke om digital oppfølgning via mobil applikasjon kan bidra til bedre oppfølgning og støtte til livsstilsendringer hjemme.
Studien er tredelt
- Kartlegge endring i kroppssammensetning det første året med bruk av MR for å se på fettinfiltrasjon i buken, lever og muskel. Foregår på Ullevål sykehus med bruk av MR.
- Randomisert klinisk studie (RCT) under primær rehabilitering på Sunnaas sykehus med utprøving av metode for å unngå vektøkning etter skade. Intervensjonen bruker instrumenter for å bestemme pasientenes energibehov og kroppssammensetning og de får KEF-veiledning (veiledning med klinisk ernæringsfysiolog) med kostplan og tverrfaglig oppfølgning underveis. Pasientene gis i tillegg KEF-oppfølgning 6 måneder etter utskrivelse og 1 år etter skade.
- Utprøving av en mobil applikasjon for å støtte til livsstilsendring hjemme (etter primær rehabilitering av ryggmargsskade).