Deltagerne i studien vil bli tilfeldig inndelt i to grupper, en testgruppe og en kontrollgruppe.
Testgruppen vil få veiledning i sårstell og såroppfølging via videokonferanse. Vi bruker bærbar PC i kommunikasjonen. Opplysningene formidles i kryptert form via Norsk Helsenett, og kan derfor ikke hackes av utenforstående. Videokonferansene foregår i sanntid, og verken lyd eller bilde lagres. Dette oppfyller Datatilsynets krav til personvern.
Deltagerne i kontrollgruppen følges opp slik det foregår ved den enkelte spinalenhet i dag, det vil si at det er pasient/omsorgsressurser/fastlege som kontakter spinalenheten dersom det er behov for bistand i såroppfølgingen. Det vil bli gitt tilbud om oppmøtekonsultasjon ved spinalenheten ved behov.
I begge gruppene vil sårene bli kontrollmålt ved oppstart i studien, samt ved hver konsultasjon fremover i maksimalt 12 måneder. I tillegg vil deltagerne bli bedt om å svare på spørsmål som gjelder livskvalitet, og hjelpebehov ved oppstart og avslutning av studien, dvs. når såret er tilhelet, eller etter maksimum 12 måneder.
Begge gruppene, samt det lokale hjelpeapparatet vil få tilsendt spørreskjema som omhandler brukermedvirkning og tilfredshet etter endt studie. Noen vil også bli trukket ut til å delta i et dybdeintervju om brukermedvirkning og tilfredshet.
Som deltager i studien vil du måtte betale poliklinisk takst for oppmøtepoliklinikkene og for videokonferansene. Dette siden behandling er en del av konsultasjonene. Vanlige regler for frikort vil gjelde. Transport til og fra konsultasjon ved sykehuset, dekkes av sykehuset i henhold til gjeldende regelverk.
Prosjektet startet i 2014, mens inkludering i den pågående oppfølgingsstudien startet 1.1.16.
Vær oppmerksom
Risikoer og komplikasjoner
En fordel med studien er at en av behandlingene kan vise seg å være bedre enn den andre. Dette vil kunne medføre bedre oppfølging for pasientgruppen. Funnene fra studien vil også kunne legge til rette for en bedre og mer brukerstyrt oppfølging, basert på et tettere samarbeid mellom pasient/nærkontakter, hjemmesykepleien og spinalenhetene (spesialisthelsetjenesten).
Mange kan oppleve at det er bedre å være hjemme enn å være på sykehus mens såret tilheler, og at det er en fordel at du som pasient deltar mer aktivt i såroppfølgingen sammen med hjemmesykepleien og sårteamet ved din spinalenhet.
Ulempene med studien er at det er tilfeldig hvem som havner i hvilken gruppe. En annen ulempe er at sårteamet ved spinalenheten via skjerm kommer "på besøk” hjem til pasientene i videokonferansegruppen. Noen kan i begynnelsen oppleve dette som ukomfortabelt.