Er spørreskjemaet “Nordic Musculoskeletal Questionnaire” egnet til å undersøke forekomst og konsekvenser av smerte hos voksne med osteogenesis imperfecta?

TRS har nylig bidratt inn i en pilotstudie som har tilpasset det eksisterende spørreskjemaet “the Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ)”, og undersøkt hvordan det egner seg i en gruppe voksne med osteogenesis imperfecta (OI) i Danmark.

Publisert 05.09.2024
Illustrasjon spørreskjema

Om artikkelen

Utgangspunktet for artikkelen er master-prosjektet til Camilla Gehling Horn (dansk medisinerstudent). Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med den danske brukerforeningen for OI (DFOI).

Tittel: Evaluation of the Nordic Musculoskeletal Questionnaire for Measuring Prevalence and the Consequence of Pain in a Danish Adult OI Population: A Pilot Study

Publisert i: Calcified Tissue International juli 2024

Forfattere: Camilla Gehling Horn, Karsten Jensen, Jan Hartvigsen, Lena Lande Wekre, Søren T Skou, Lars Folkestad.

Du kan lese kort sammendrag av artikkelen på norsk nedenfor, her finner du engelsk utgave i artikkelen i fulltekst.

Hva fant vi ut?

Muskel-/skjelettsmerter er en utfordring hos voksne personer med OI.  Det tilpassede skjemaet, OI-NMQ, synes å være egnet til å vurdere forekomst og konsekvenser av smerte hos denne gruppen. Pilotstudien viste at hos de 27 som svarte på skjemaet, så var muskel-/skjelettsmerter til stede i 15-56 % av de ni kartlagte kroppsområdene den siste uken, og i 33-89 % av de kartlagte kroppsområdene i løpet av det siste året. Resultatene viste relativt høy forekomst av muskel-/ skjelettsmerter hos voksne med OI, men smertene hadde moderat innvirkning på jobb og daglige aktiviteter.  

Hvordan fant vi ut dette?

I samarbeid med DFOI ble spørreskjemaet delt ut på deres årsmøte i 2023. Tjuesyv deltagere med OI type I, III eller IV, i alderen 36-64 år fylte ut skjemaet. Tilbakemeldingen fra deltakerne var at skjemaet var nyttig for kartlegging av forekomst og konsekvens av smerter.

Hva har vi lært?

Vi har lært at det er nyttig å bruke et målrettet skjema med bekreftet gyldighet og pålitelighet til denne type kartlegging, men at skjemaet bør testes ut i en større gruppe for å kunne bekrefte funnene.

Les mer om OI

Her finner du mer informasjon om osteogeneis imperfecta