Ny oversiktsartikkel om ganganalyse ved sjeldne bensykdommer

Ganganalyse, FGA, kan være et verdifullt verktøy for å vurdere gangmønstre og identifisere gangavvik hos personer med sjeldne, medfødte bentilstander (skjelettdysplasier). Les et sammendrag av artikkelen her.

Publisert 11.03.2025
Person som går og en annen observerer

Illustrasjon: Shutterstock

Forfattere: Joachim Horn, Alberto Leardini, Maria Grazia Benedetti, Toril Marie Hestnes, Gabriel Mindlerf, Lena Lande Wekre, Luca Sangiorgi, Inês Alves, Giovanni Trisolino 

Originalartikkel: Fully instrumented gait analysis in rare bone diseases – A scoping review of the literature  

Publisert i Gait & Posture, mai 2025

Artikkelen oppsummert

Hva fant forfatterne ut? 

Dette var en litteraturstudie på bruk av ganganalyse (Fully instrumented Gait Analysis, FGA) ved sjeldne, medfødte bentilstander (RBD’s). 

Forfatterne fant at ganganalyse, FGA, kan være et verdifullt verktøy for å vurdere gangmønstre og identifisere gangavvik hos personer med sjeldne, medfødte bentilstander (skjelettdysplasier). Studien avdekket at det er begrenset forskning på dette området, og at det er behov for standardiserte protokoller og større studier for å validere bruken av ganganalyse, FGA, i klinisk praksis.  

Hvordan fant de ut dette? 

Forfatterne gjennomførte en bred kartlegging (“scoping”) av eksisterende litteratur på området. Sammendragene til 1053 studier ble screenet, 64 fulltekst artikler ble gjennomgått, og 24 studier ble inkludert.  

Kort oppsummering 

  • Denne oversikten identifiserer og analyserer den eksisterende kunnskapen om bruk av ganganalyse, FGA, som verktøy ved kartlegging av gang funksjon hos pasienter med sjeldne bentilstander (RBD’s). 
  • Den begrensede sammenhengen mellom røntgenfunn (radiologiske data) og FGA-data understreker viktigheten av ganganalyse, FGA, som et ekstra diagnostisk verktøy. 
  • Redusert ganghastighet og skrittlengde var de vanligste funnene ved gange hos pasientgruppene inkludert i denne oversikten.  
  • Nåværende forskning tyder på at endret gangmønster hos disse pasientene bidrar til økt energiforbruk.  
  • Artikkelen beskriver noen anbefalinger for å veilede de som ønsker å bruke ganganalyse, FGA, ved utredning av sjeldne skjelettdiagnoser (RBD’s).