Implementering av kunnskapsbasert praksis i tverrfaglig slagrehabilitering i kommunehelsetjenesten
LIFT-Oslo
Regional kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR) samarbeider med Oslo kommune og Forsterket Rehabilitering Aker (FRA) i prosjektet LIFT-Oslo (Leveraging Intensity for Treatment in Stroke Rehabilitation).
Datainnsamlingen ble avsluttet i 2023. Prosjektets overordnede mål var å styrke kvaliteten på tverrfaglig slagrehabilitering i kommunal sektor ved å identifisere avvik mellom kunnskapsgrunnlaget og gjeldende praksis, og deretter implementere evidensbaserte kartleggingsverktøy og intervensjoner innen fysioterapi, ergoterapi og sykepleie.
Prosjektet fulgte en todelt struktur: Først ble pasientutfall og eksisterende praksis kartlagt, deretter ble målrettede tiltak implementert og evaluert. Over 200 slagrammede pasienter deltok i de to fasene.
I kartleggingen av eksisterende praksis viste det seg at pasientene i stor grad var inaktive og tilbrakte mesteparten av tiden på rommet. Tiltak som gangtrening, ukentlige aktivitetsmål og oppgavespesifikk trening ble derfor innført for å øke aktivitetsnivået.
For ergoterapeutene førte prosjektet til økt bruk av vurderinger og tiltak rettet mot funksjonell kognisjon. Før implementering av nye tiltak ble kognitiv rehabilitering lite benyttet, og mange pasienter med kognitive utfordringer mottok ingen målrettet behandling.
Sykepleiekomponenten i prosjektet fokuserte på urininkontinens (UI), som ble identifisert hos over halvparten av pasientene. I implementeringsfasen fikk sykepleiere opplæring i evidensbaserte tiltak som bekkenbunnstrening og tilrettelagt toalettbesøk. Ved prosjektets slutt rapporterte sykepleierne at de i større grad enn tidligere tilbød behandling for UI.
Prosjektet har gitt verdifull innsikt i hvordan kunnskapsbasert praksis kan implementeres i en reell, tverrfaglig rehabiliteringskontekst. Erfaringene viser at implementering krever tid og vedvarende innsats, særlig når flere fagområder er involvert. Blant de største barrierene var bemanningsutfordringer, konkurrerende organisatoriske prioriteringer og hindringer som følge av covid-19 pandemien.
Tverrfaglig samarbeid, bruk av standardiserte utfallsmål og engasjerte kliniske nøkkelpersoner bidro til prosjektets suksess. Selv om det var utfordringer knyttet til å sikre etterlevelse av de implementerte tiltakene, har prosjektet bidratt til å tydeliggjøre veien videre for fremtidige implementeringsprosesser.