Kroppsnært tøy til forebygging av trykksår
Det finnes per dags dato ikke kommersielt tilgjengelig undertøy med trykksårforebyggende egenskaper for personer med risiko for å utvikle trykksår. Brukersentrert produktutvikling av trykkavlastende hjelpemidler, er et behov som hittil ikke har vært dekket for denne gruppen. Innovasjonsavdelingen ved Sunnaas sykehus HF har derfor samarbeidet med brukere, Helse Sør Øst, og kommersielle aktører i å utvikle et slikt produkt.
Oppsummering
Det unike med ideen var integrasjon av innovative trykkavlastende og støtbeskyttende materialer i kroppsnært tøy. Prototypskissen kombinerte brukertilpasset design og smartmaterialer, som kunne etterleve fysiologiske krav for forebygging av trykkskader.
Prototypen ble trinnvis utviklet, med aktiv brukermedvirkning i hvert trinn. Det ble utført gjentatte trykkmålingstester i utviklingsfasen, samt av den endelige prototypen.
Preliminære beregninger viser at prototypeundertøyet gir en gjennomsnittlig trykkreduksjon på 20% når det sammenlignes med referanseundertøyet. I enkelttilfeller vises det en trykkreduksjon på opptil 55% når prototypeundertøyet sammelignes med referanseundertøyet.
Resultatene er svært lovende. Prototypen viser god trykkskadeforebyggende effekt. Utviklingsperioden er nå avsluttet, og det jobbes med finansieringsløsninger for å få satt prototypen i produksjon.
Prosjektsammensetning
Prosjektleder
- Maria Suong Tjønnås, Sintef
- Ingebjørg Irgens, overlege Sunnaas sykehus
Prosjektmedarbeidere
- Unn Svarverud, spesialergoterapeut Sunnaas sykehus
- Sveinung Tornås, innovasjonssjef Sunnaas sykehus
- Brukerkonsulenter og brukere ved Sunnaas sykehus
Samarbeidspartnere
- Sintef
- Protex
- Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS)
- HAU
- St. Olavs Hospital
Finansieringskilde
- Innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst