Visjonen
Sunnaas Rehabilitation Cluster (SRC) skal være et internasjonalt, ledende, flerfaglig og dynamisk forsknings-, innovasjons- og utdanningsmiljø innenfor spesialisert rehabilitering.
Akademiske partnere og industripartnere skal samarbeide i et aktivt sykehusmiljø som Sunnaas sykehus, for å utvikle fremtidens rehabiliteringsløsninger. Utvikling av nye rehabiliteringsløsninger skal skje i et nært samarbeid med brukere.
Faktaark om Sunnaas Rehabilitation Cluster (PDF)
Behovet
Innenfor feltet rehabilitering er det i dag et svakt kunnskapsgrunnlag. Behovet for å satse mer på forskning og innovasjon understrekes av evalueringer og revisjoner, samt tydelige målsettinger og ambisjoner fra Regjeringen.
Konsulentselskapet KPMG gjorde på oppdrag fra Helsedirektoratet en evaluering av Helse- og omsorgsdepartementets
Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019). Et av hovedfunnene deres var at det er
«Svake systemer for erfaringsutveksling og læring. Det er bred enighet om at det er et for svakt kunnskapsgrunnlag i dette området, men forskning er fremdeles ikke prioritert». KPMG anbefaler derfor å styrke forskning innenfor dette feltet.
Evaluering av opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019)
I 2021 kom Riksrevisjonen med følgende konklusjon etter revisjon av helseforetakene:
"Ettersom forskning er én av helseforetakenes fire lovpålagte hovedoppgaver, må forskning være integrert i både planlegging og gjennomføring av pasientbehandling og helseforetakenes samlede virksomhet. Å integrere kliniske studier i pasientbehandlingen er dessuten en forutsetning for at flere pasienter skal kunne delta i kliniske studier. Det krever blant annet en kulturendring og endrede prioriteringer, i tillegg til at oppgaver som er knyttet til kliniske studier, må ses på som en del av driften."
Undersøkelse av kliniske behandlingsstudier i helseforetakene
Videre har Regjeringens nasjonale handlingsplan for kliniske studier 2021-2025 en klar visjon og målsetning når det gjelder kliniske studier:
"Regjeringens visjon er at klinisk forskning skal være en integrert del av all klinisk praksis og pasientbehandling. Behovet for å fremskaffe forskningsbasert kunnskap gjennom kliniske studier bør vurderes systematisk på alle beslutningsnivåer i tjenesten…Skal visjonen realiseres bør effekten av all behandling som tilbys pasienter i tjenesten dokumenteres systematisk. Her vil kliniske intervensjonsstudier og kliniske registerbaserte studier være sentrale virkemidler."
Nasjonal handlingsplan for kliniske studier 2021-2025
Grunnmur
Sunnaas sykehus er Norges største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering, og klinisk aktivitet er på et høyt internasjonalt nivå. Videre har Sunnaas et aktivt innovasjons- og forskningsmiljø med et veletablert nasjonalt og internasjonalt nettverk, flere akademiske II-erstillinger ved OsloMET, Universitetet i Oslo og Norges Idrettshøyskole, samt gjesteprofessorater fra flere utenlandske universitet.
Det er ca. 30 pågående ph.d.-prosjekter og flere mastergrads- og bachelorprosjekter i tilknytning til Sunnaas, og det produseres årlig 60-70 vitenskapelige publikasjoner.
Sunnaas har gjennom 10 års satsning på innovasjon etablert et tett og godt samarbeid med helsenæringen. Sykehuset har de siste årene forespørsler/kontakt med 40-50 firmaer hvert år, gjennomfører kliniske oppdragsstudier innenfor både medikamentstudier og medisinsk teknisk utstyr. Kjerneverdiene profesjonalitet, engasjement og glede lever godt synlig i organisasjonen.
Det er forventninger i feltet om at Sunnaas tar en enda tydeligere rolle så det er dette sterke utgangspunktet SRC skal bygge videre på i samarbeid med ulike partnere fra akademia og næringsliv.
Samarbeid og forankring
Arbeidet med å utvikle SRC er i startfasen. Hovedsamarbeidspartner er OsloMet - Storbyuniversitetet og Intelligent Helse-programmet. Det er stor interesse blant ulike akademiske institusjoner, for å være med å realisere SRC. Også Nesodden kommune som vertskommune støtter opp om initiativet gjennom en egen samarbeidsavtale. Andre samarbeidspartnere er Norges Idrettshøgskole, Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus og Fysioline.
Det er for tiden dialog med flere akademiske miljøer, kommuner og næringsliv med tanke på et videre samarbeid.
Samarbeidspartnere
BiogenFysiolineNesodden kommuneNorges IdrettshøgskoleOsloMet - Intelligent Helse-programmetOslo universitetssykehus - IntervensjonssenteretSimula Metropolitan Center for Digital EngineeringSintef, avdeling helseUniversitetet i Oslo - Det medisinske fakultet
Hovedleveranser
SRC skal på sikt levere:
- Innovasjon:
- Metodeutvikling, validering, implementering og evaluering av nye produkter/løsninger både i primær- og spesialisthelsetjeneste, samt hjemme hos brukere
- Utvikle opplæring/kurs/utdanningsprogram i samarbeid med industri og akademiske institusjoner nasjonalt og globalt
- Internasjonale rehabiliteringskurs og konferanser
- Forskning
Kontaktpersoner Sunnaas sykehus HF
Forskningsdirektør Anne Catrine Trægde Martinsen
Rådgiver - HR Personal- og virksomhetsstyring Ingeborg Guttormsgaard Austrått