- For å skjerme for støy og unngå overstimulering, kan det være hensiktsmessig at pasienten oppholder seg mest mulig på rommet.
- Man snakker minst mulig og gir korte instruksjoner.
- For å unngå økt forvirring og agitert adferd anbefaler vi ingen besøk ved uttalt tretthet eller uro. Den første tiden bør pasienten bare ha besøk av den nærmeste familie. Etter PTF-fasen kan man vurdere om besøkene kan utvides i takt med hva pasienten tåler.
- Når pasienten konfabulerer, ”henger seg opp”, og ikke klarer å skille virkelighet og fantasi, er det viktig og ikke gå inn i diskusjoner eller korrigere adferd. Avled pasienten ved skifte av emne og situasjon.
- Rommet bør være ryddig med så få ting fremme som mulig. Kalender, klokke og timeplan skal være lett synlig for pasienten.
- Pasienten orienteres for tid, sted og situasjon. Teamet lager en prosessperm med informasjon for å forankre pasienten. Denne ligger på rommet og gjennomgås flere ganger daglig. Viktig å ikke stille spørsmål, bare informere. Permen oppgraderes så fort pasienten er i stand til å motta mer informasjon.
- Pasienten skal ikke ha telefon eller se tv i PTF-fasen.
- Bilder skal fortrinnsvis være i album eller perm som plasseres i skap når pasienten ikke bruker det. Kan brukes i forankring.
Skjermingen evalueres kontinuerlig og tilpasses pasientens tilstand.
Etter hvert kan stimulering og trening være positivt i små og regulerte mengder, tilpasset pasientens tilstand. Det vil si at pasienten får mer ut av mange korte aktiviteter enn få og lange. Snakk med pasientens team. Psykologen vil jevnlig vurdere pasienten og informerer teamet og pårørende når pasienten er orientert og vurderes å være ute av PTF- fasen.