Treningspoliklinikken er blitt til treningslab Studio 99
Sunnaas sykehus’ treningspoliklinikk flyttet sommeren 2018 inn i nye lokaler i bygg 99 på Aker helsearena, og fikk nytt navn. Treningslab Studio 99 er en moderne treningspoliklinikk, treningssenter og treningslab, i tilpassede lokaler for personer med funksjonsnedsettelser. Her er det kondisjons- og styrketreningsapparater med smartteknologi, en stor gruppetreningssal, moderne garderobefasiliteter og kaffekrok.
På dagtid drives aktiviteten av tverrfaglig helsepersonell tilknyttet poliklinikken på Sunnaas sykehus.
På kveldstid er det trening i regi av brukerorganisasjoner:
- Landsforeningen for Ryggmargsskadde region Øst/Oslo har trening tirsdager og torsdager fra kl. 16.30-19.15. Kontaktperson Marianne Hjelmen.
- Forening for Slagrammede avd. Oslo Akershus holder trening mandager og onsdager, oppstart januar 2019.
Kontaktperson Sverre Brun.
Trening i treningslab Studio 99
Personer innen Sunnaas sykehus’ målgrupper med omfattende og komplekse funksjonstap og som befinner seg i behandlingsforløpet etter akuttskade/-sykdom, eller ved senere ny oppstått funksjonsfall. Pasientene trenger kunnskapsbasert, intensiv, spesialisert treningsbehandling for å forbedre funksjonsnivået og øke sin livskvalitet. Tilbudet er tidsavgrenset med tanke på at pasientene på sikt kan fortsette med egentrening på ikke spesialisert nivå.
Målgruppe
- Personer med fysiske funksjonsnedsettelser (ryggmargsskade, multitraume, nevrologiske sykdommer, m.m.). Felles for pasientene er fysisk funksjonstap som er utsatt for komplikasjoner som krever medisinsk oppfølging (autonom dysrefleksi, sår, hjerte/kar-sykdom, epilepsi, uttalt spastisitet, nevrogen smertetilstand og lignende).
- Personer med ervervet hjerneskade (hjerneslag, traumatisk hjerneskade, m.m.). Pasientene er preget av langvarig fysisk inaktivitet og kognitive utfall som følge av skaden (svikt i hukommelse, konsentrasjon, orienteringsevne og lignende). De trenger ofte spesialisert medisinsk oppfølging på grunn av epilepsi, spastisitet og smerter, i tillegg til at slagpasienter kan ha behov for medisinsk oppfølging. Tilbudet skal bidra til at pasientens rehabiliteringspotensial blir bedre utnyttet i overgangen fra sykehusopphold til hverdagen.
Innhold
Det tilbys blant annet styrketrening, kondisjonstrening, funksjonstrening og gangtrening i Lokomat. Treningsbehandling to til tre ganger per uke i 12 uker.
Geografisk område
Praktisk gjennomførbar reisevei (+/- 1 t.), som ikke medfører større energitap i forbindelse med transport.
Transport dekkes etter retningslinjer for behandling i spesialisthelsetjenesten.
Alder
Personer over 16 år
Henvisning
Sunnaas sykehus HF henviser internt ved epikrise.
Eksterne søkere henvises via fastlege.
Henvisning sendes til Sunnaas sykehus HF, treningslab Studio 99, Bjørnemyrveien 11, 1453 Bjørnemyr.
Spesifiser behandlingsform (styrketrening, kondisjonstrening, funksjonstrening, gangtrening i Lokomatet, yoga, eller annet) og medisinske forhold som kan kreve oppfølging (sår, hjerte/kar, autonom dysrefleksi, epilepsi etc.). Angi ønsket tidsrom for treningsbehandling.
Eksklusjonskriterier og grunn til avslag
- Pasienter som mangler motivasjon eller kapasitet til et intensivt behandlingsprogram
- Henvisning uten beskrivelse av kognitive og fysiske funksjon og av mål/hensikt med oppholdet
- Tilbudet skal ikke erstatte det lokale treningstilbud i primærhelsetjenesten, for pasienter som kan nyttiggjøre seg dette
- Henvisning til spesifikk behandling (skuldersmerter, knesmerter og lignende) rettes til primærhelsetjenesten (for eksempel fysioterapi).
- Behov for annen relevant utredning eller behandling
Egenandel
Deltakere betaler egenandel avhengig av program.
Ved spørsmål, kontakt
Koordinator Stine Storrud, spesialsykepleier
Tlf. 66 96 96 76 eller 479 04 929
Leder
Britt-Marie Rak