Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fagkurs

Regional rehabiliteringskonferanse HSØ 2025 (ReHSØ)

Regional rehabiliteringskonferanse HSØ arrangeres på Lillestrøm 23.-24. september 2025!

22.
september
2025
3 dager
  1. 22. sep. 2025, 09:00 - 17:00
  2. 23. sep. 2025, 09:30 - 17:00
  3. 24. sep. 2025, 09:00 - 15:00
Påmelding

Tid og sted

Når

  1. 22. sep. 2025, 09:00 - 17:00
  2. 23. sep. 2025, 09:30 - 17:00
  3. 24. sep. 2025, 09:00 - 15:00

Arrangør

Konferansen arrangeres av Regional kompetansetjeneste for rehabilitering/Sunnaas sykehus HF

Hvor

Thon Hotel Arena, Lillestrøm

Påmelding

ReHSØ 2025

Denne konferansen er en viktig møteplass for alle som jobber med rehabilitering i vår region, og Norges største rehabiliteringskonferanse.

Målet med konferansen er å dele ny, og relevant fagkunnskap om rehabilitering, og med det samle alle som jobber med, eller er interessert i rehabilitering. 

Konferansen har de siste årene hatt over 400 deltakere fra alle nivåer i helsetjenesten, og vi sikter enda høyere for 2025. 

Rehabilitering for alle 

Vi arrangerer tre plenumssesjoner, og til sammen ni parallellsesjoner, i tillegg til en egen poster- og utstillersesjon.

I år inviterer vi også til en prekonferanse om sosial funksjon. 

Samlet sett dekker disse sesjonene ulike aspekter av rehabilitering, fra spesifikke pasientgrupper og diagnoser til bruk av teknologi og implementering av ny kunnskap.

Konferansen har som mål å utforske og forbedre rehabiliteringspraksis på tvers av mange dimensjoner. 

Vi tar forbehold om endringer, og oppdaterer denne siden fortløpende. 

ReHSØ gjennom 10 år

Les om ReHSØ sin historie her

Dele forskningsfunn

Vi inviterte deg som har jobbet med et spennende prosjekt, fagutvikling eller forskning innen rehabilitering til å dele dine resultater med et engasjert fagfellesskap.

Abstraktet skal inspirere, informere og fremme utviklingen av rehabiliteringsfeltet. 

Abstrakt = Skriftlig sammendrag av forskning eller prosjekt

Alle innsendte abstrakter vil bli vurdert anonymt av en tverrfaglig sammensatt fagfellekomité bestående av klinikere og forskere. 

Forfattere, medforfattere og arbeidssteder vil bli anonymisert i vurderingsprosessen for å sikre objektivitet. Vurderingen vil være basert på følgende kriterier: 

  • Relevans og betydning
  • Metode
  • Presentasjon av resultat
  • Betydning for klinisk praksis
  • Overordnet kvalitet på presentasjon og utforming 

Utmerkelser og publikumspris

Aksepterte abstrakter vil bli presentert på konferansen enten som poster eller muntlig presentasjon. Det vil bli utdelt utmerkelser for beste poster og beste muntlige presentasjon. De tre som blir valgt til muntlig presentasjon på scenen vil også få kostnadsfri deltakelse den dagen!

Vi inviterer også til å stemme frem "årets publikumspris". Det vil være mulig å stemme via qr-kode tilknyttet hver poster gjennom hele konferansen. Prisutdelingen skjer under avslutningen dag 2. 

Vi tilbyr også i år muligheten til å presentere produkter og tjenester av relevans for rehabiliteringfeltet.

Utstillerdelen finner sted i første etasje på hotellet, rett utenfor hovedsalen. 

Det er begrenset antall plasser i lokalet, og RKR forbeholder seg retten til å velge utstillere best egnet for konferansen.

Meld deres interesse ved å sende en kort beskrivelse av firma og tjeneste/produkt til rkr@sunnaas.no. Dere vil da motta mer informasjon om påmelding/registrering. 

 

Prekonferanse 09.00-17.00

  • 22. september 09.00-17.00: Sosial funksjon (prekonferanse)

    Kartlegging og behandling av sosial fungering etter ervervet hjerneskade

    Velkommen til prekonferanse. Dagen deles opp i forelesninger og workshop.

    09.00-15.45: Forelesere, inkludert lunsj og pauser

    16.00-17.00: Workshop med praktiske øvelser, veiledet av Gould/Westerhof-Evers.

Dag 1 09.30-17.00

  • 23. september 09.30-11.30: Rehabilitering i Skandinavia (plenumsesjon)

    Rehabiliteringstjenestene i de nordiske landene er ulikt organisert, men prosjekter med standardiserte måleverktøy for vurdering av rehabiliteringsbehov er igangsatt. I denne sesjonen får vi høre mer om hvordan dette gjøres i våre tre nærmeste naboland. 

    09.30-09.40 Velkommen til ReHSØ 2025 v/ Kirsten Sæther, Sunnaas sykehus HF

    09.40-09.50 Åpningsinnlegg v/ Anne Hilde Bjøntegård, Helse Sør-Øst RHF

    09.50-11.30 Plenumsesjon: Rehabilitering i Skandinavia

  • 23. september 11.30-12.30 Lunsj

  • 23. september 12.30-13.30 parallellsesjoner

Parallellsesjon: Rehabiliteringsforskning

Som vanlig har vi hatt en abstraktutlysning før årets konferanse. Alle de innsendte abstraktene er evaluert av en bredt sammensatt fagfelle- komité. I denne sesjonen presenterer forfatterne av de tre beste abstraktene sin funn. 
Informasjon om de tre foredragsholderne kommer

Parallellsesjon: Sjeldne diagnoser

Sjeldne diagnoser er sjeldne en og en – men i sum mange, man antar at opp mot 100.000 personer i Norge lever med en sjelden diagnose. Det betyr at mange fagpersoner i kommune- og spesialisthelsetjeneste kan møte personer med sjeldne diagnoser. Kunnskap om hvilke behov personer med sjeldne diagnoser har, hvilken kunnskap du som fagperson trenger og hvor du kan finne den er derfor viktig for å kunne tilby god rehabilitering. Målet med sesjonen er å øke bevisstheten og forståelsen blant fagpersoner om de spesifikke behovene til personer med sjeldne diagnoser under et rehabiliteringsforløp, gi informasjon om hvordan du kan få hjelp fra nasjonalt senter for sjeldne diagnoser og presentere våre erfaringer fra samarbeidsprosjekter med rehabiliteringsinstitusjoner i Norge. Sesjonen retter seg mot alle som jobber med rehabilitering, både i kommunen og spesialisthelsetjenesten, og som ønsker å være bedre rustet i møte med pasienter med en sjelden diagnose.

Paprallellsesjon: Eldre

Denne sesjonen tar for seg temaer knyttet til rehabilitering av den eldre pasienten. Med problemstillinger knyttet til hva som kjennetegner den geriatriske pasienten, og hva vi som helsepersonell må ta hensyn til for å sikre at hver enkelt pasient får den rehabiliteringen de trenger.

  • 23. september 13.30-14.00 Pause

  • 23. september 14.00-15.00 Parallellsesjoner

Parallellsesjon: Overganger

Overgangen fra sykehusinnleggelse til kommunal oppfølging krever god kommunikasjon, rutiner og prioriteringer. Vi skal få innblikk i hva som skal til for gode overganger gjennom studier som er gjort på pasienter og terapeuters opplevelse.

Parallellsesjon: Samhandling på nye måter (digitalisering og teknologi)

Digitalisering og økt teknologibruk i helse- og omsorgstjenestene er så krevende at alle involverte aktører må samhandle for at løsningene blir sikre og brukervennlige, tjenestene trygge, fordeling av ansvar og oppgaver effektiviseres, og at det utvikles solide kunnskapsgrunnlag.  

I denne sesjonen vil forskere fra Universitetet i Sørøst-Norge, bedrifter og kommuner diskutere hva som fungerer og ikke i prosessen med å utvikle og ta i bruk nye løsninger sammen. Digital hjemmeoppfølging og rehabiliteringsteknologi brukes som eksempler.

Parallellsesjon: Arbeid i rehabilitering

Arbeid og utdanning i rehabilitering er et eget satsningsområde i Fagplan for fysikalsk medisin og rehabilitering. Tre mål er satt for feltet; arbeid og utdanning er integrert i alle forløp for pasienter i arbeidsfør alder, samtidige tjenester fra spesialisthelsetjenesten og Arbeid og velferdsetaten (NAV) er koordinerte samt at pasienter med behov for arbeidsrettet helsetjeneste mottar tjenester på riktig nivå til riktig tid.

Informasjon om foredragsholdere kommer

  • 23. september 15.00-15.30 Pause

  • 23. september 15.30-17.00 Helsekompetanse (plenumsesjon)

    Plenumsesjon 15.30-17.00, inkludert paneldebatt

    Helsekompetanse er avgjørende for god pasientoppfølging og likeverdig helsehjelp. Denne sesjonen presenterer forskning på helsekompetanse i rehabiliteringspraksis, inkludert deltakere i tverrfaglig hjerte- og lungerehabilitering og pasienter med sjeldne diagnoser. Videre belyses helsepersonells rolle i å møte helsekompetanseutfordringer, viktigheten av helsekompetansesensitivitet og hvordan tillit og tydelig kommunikasjon styrker pasientens evne til å forstå og anvende helseinformasjon. 

Dag 2 09.00-15.00

  • 24. september 09.00-10.00 Parallellsesjoner

Parallellsesjon: Sykepleierrollen i rehabilitering

I fremtidens helsevesen vil sykepleieren få en voksende og avgjørende rolle i pasientforløpet. Rehabilitering bør settes i gang ved pasientens første møte med helsevesenet, som ofte er sykepleieren. Sesjonen har mål om å øke bevissthet og kunnskap vedrørende sykepleierens rolle i rehabilitering, og hvordan sykepleieren og andre faggrupper kan arbeide bedre sammen. 

Informasjon om foredragsholdere kommer

Langvarige plager etter hjernerystelse

Denne sesjonen vil inneholde innlegg om tiltak for pasienter med langvarige plager etter hjernerystelse og lett traumatisk hodeskade, med vekt på tverrfaglighet og samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

  • 24. september 10.00-10.30 Pause

  • 24. september 10.30-11.30 Morgendagens løsninger

    Sunnaas sin testbed-arena for utvikling og testing av medisinsk utstyr, er en profesjonell og robust modell som flere sykehus nå ser til ved etablering av egne testarenaer. I denne sesjonen ønsker de å vise hvordan testbed er bygget opp, i tillegg til at samarbeidsbedrifter vil dele sine erfaringer.

  • 24. september 10.30-11.30 Posterpresentasjoner

    Som vanlig har vi hatt en abstraktutlysning før årets konferanse. Alle de innsendte abstraktene er evaluert av en bredt sammensatt fagfelle- komité.

    I denne sesjonen presenterebidragsyterne innholdet i sine postere.

    Mer informasjon kommer

  • 24. september 11.30-12.30 Lunsj

  • 24. september 12.30-14.30 (plenumsesjon)

    Vi vet at når personer med rehabiliteringsbehov allerede har psykiske plager når de får sin sykdom/skade, er det økt risiko for å utvikle psykiske plager etter skade og sykdom. Det er gjennomgående ingen sammenheng mellom somatisk alvorlighetsgrad av skade og sykdom, og psykososial tilpasning over tid. Samtidig vet vi at mange klarer seg godt til tross for alvorlig somatisk sykdom og skade, det vil si resiliens er vanlig og bør understøttes i rehabilitering. Marianne Løvstad vil presentere hva vi vet fra internasjonal forskning på dette feltet, og presentere egen forskning. Solveig Lægreid Hauger og Vilde Danielsen vil presentere en pågående behandlingsstudie der man søker å bidra til økt helsekompetanse og mestringstro i tidlig fase etter traumatiske skader, med siktemål å redusere risiko for komplikasjoner og emosjonelle plager. 

  • 24. september 14.30-15.00 Prisutdeling, oppsummering og veien videre