We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

For næringslivet og ikke-helsefaglige studenter

Utfordringer vi ønsker løst

Her finner du oversikt over eksempler på utfordringer og problemstillinger fra ansatte eller pasienter som næringslivet eller ikke-helsefaglige studenter kan hjelpe til med å løse.

​Hvis du ønsker å utføre et studie ved Sunnaas sykehus så ønsker vi at temaet er noe våre pasienter, ansatte eller driften kan dra nytte av. Vi har dessverre lite kapasitet for å tilrettelegge for egne tema.

Hvis du sitter på gode idéer som du tror vi trenger, meld det i Induct sammen med en god beskrivelse av idéen. Resultater av studentarbeider må budsjetteres og vedtas før d​et kan virkeliggjøres, men vi ser at mange prosjekter kan realiseres selv med lite midler.

Vi kan kun kan ha èn studentgruppe per utfordring. 

Utfordringer vi ønsker løst

Dette er behov som kan møtes på flere måter. Studenter eller næringsliv står fritt til å løse utfordringen. De som skal løse utfordringen får tilgang til dokumentasjon fra tidligere undersøkelser, hvis vi har dette, se under status i behovsbeskrivelsen. En behovsbeskrivelse kan tilhøre flere kategorier, men vi nevner den kun under en kategori her.

Produktutvikling

Brukeropplevelse/tjenesteutvikling

En mann som ser gjennom en kikkert, under han er et søkefelt som man ser på nettsider.

Illustrasjon: Shutterstock.com

Behovsbeskrivelse: 

Sunnaas sykehus ønsker å bruke teknologi vi alt har tilgjengelig for å redusere arbeidsoppgaver i klinikken og i sykehusets støttefunksjoner/ administrasjon. Vi har i dag en kraftig plattform i form av Microsoft 365 og Power Platform som vi ikke utnytter det fulle potensiale av. Samtidig er det mange arbeidsprosesser som enten benytter gamle teknologiske løsninger, eller som fremdeles ikke er særlig digitalisert. Vi ønsker studenter som enten ser på eksisterende systemer for økt bruk av eksisterende muligheter, eller at de finner områder sammen med oss hvor Power Platform kan være aktuell å bruke. 

Effekt: 

Vi ser at mulighetene i programvaren vi allerede har kan brukes i mye større grad enn vi gjør, uten at vi må investere i spesialiserte løsninger for all ny funksjonalitet. 

Status og mulig tilnærming:  

  • Aktuelt for BA/ MA innen utviklere, tjenestedesign, logistikk, endringsledelse ol.  
  • Spesifikt ber vi om kartlegging av et tema og/ eller utvikling av app 
Overordnet eier :

Sten Richard Grovassbakk, direktør for teknologi og digitalisering 

Oppgaveeier:

Bjørn Kleven, IT-rådgiver  

Studentkoordinator :

Anne Karine Dihle, OU-rådgiver

Helsepersonell går i en sykehuskorridor

Foto: Shutterstock.com

Behovsbeskrivelse: 

Som element i digitalisering av kliniske oppgaver er Sunnaas sykehus på jakt etter flere måter å beskrive effekt på. Å kartlegge klinikeres fysiske bevegelsesmønster har vi gjort tidligere, men ikke detaljert nok til å benytte det i konkrete tiltak. Vi ønsker nå å se på ansatte i en bestemt avdeling. Hvor de fysisk beveger seg, hva de gjør i ulike lokaler, samt tid, antall skritt og fornøydhet er momenter vi ønsker kartlagt så detaljert at testen kan gjennomføres på nytt senere. Inkludert i dette ønsker vi en studie av hvilket utstyr er det hver yrkesgruppe leter mest etter. 

Effekt: 

Digitale tiltak som blir iverksatt og implementert i vanlig drift tid bør på ett eller flere områder vise at det spares tid, frustrasjoner eller økonomi. Effektstudier bør ikke være mer komplekse enn at de kan brukes som retest. Effekten av et slikt studentarbeid kan bli en ny modell for sykehusets arbeidsmetodikk i implementering av ny teknologi.     

Status og mulig tilnærming:  

  • Sykehuset har rapporter som viser oppgaver og tidsbruk hos klinikere, men ikke øvrige faktorer.    
  • BA /mindre MA studier innen tjenestedesign, logistikk, endringsledelse ol.  
  • Spesifikt ber vi om: 
    • Kartlegging av et tema  
    • Prototype av en effektmodell for retest
Overordnet eierskap:

Sten Richard Grovassbakk, direktør for teknologi og digitalisering 

Oppgaveeier og studentkoordinator :

Anne Karine Dihle, OU-rådgiver 

En tegnetavle med et avkrysningsskjema på, ved siden av ligger en blyant.

Illustrasjon: Shutterstock.com

Oppgavebeskrivelse 

  • Student/studentgruppe ønskes for feasibilitystudie av sporingsteknologi. Vi har en passiv sporingsløsning og en pilotinstallasjon av aktiv sporingsløsning. I hvilken grad kan disse løsningene utfylle hverandre?    
  • Det kan også være interessant å se på flere teknologier for aktiv sporing, f.eks. BLE og UWB vs. IR.   

Status og mulig tilnærming:  

  • Studieretning/ grad som oppgaven kan egne seg for:  
  • BA /MA innen informatikk  
Overordnet eierskap:

Sten Richard Grovassbakk, direktør Teknologi og digitalisering/ 

Oppgaveeier:

Bjørn Kleven, teknologirådgiver 

Studentkoordinator:

Anne Karine Dihle, OU-rådgiver 

En kvinne som går en løype, løypen er merket med flagg

Illustrasjon: Shutterstock.com

Behovsbeskrivelse:  

Til bruk i sykehusets arbeid med digitalisering er det nyttig å bruke visuell fremstilling av arbeids- og tjeneste- prosesser. Dette øker forståelse av hensikt med endringen og engasjement i implementering av nye rutiner.  God kunnskap og ferdighet innen visualisering er imidlertid mangelvare i sykehuset og det er ønskelig med hjelp til dette. Vi trenger hjelp til å visualisere pasientreiser, ansattes arbeidsprosesser, flyt i tjenestetilbud ol. 

Effekt:  

En visualisering av prosess før implemntering kan også gjentas når endringen er kommet over i drift for å se om ønsket endring faktisk er skjedd. Slik sett vil resultatet av studentarbeid kunne benyttes i flere omganger og fortrinnsvis bane vei for men ny måte å måle effekt.  

Status og mulig tilnærming: 

  • Samme digitale verktøy som sykehuset benytter er en fordel,  se M365. 
  • Helse Sør Øst designprogram for farger og fonter 
  • Sykehuspartner figurbibliotek for å visualisere personer 
  • Kan passe studenter innen Tjenestedesign på BA/evt. mindre MA-oppgaver 
Overordnet eierskap:

Sten Richard Grovassbakk, direktør for teknologi og digitalisering 

Oppgaveeier og studentkoordinator :

Anne Karine Dihle, OU-rådgiver 

Utfordringer vi trenger hjelp til

Dette er oppgaver hvor sykehuset vet mer bestemt hva som trengs og hvordan oppgaven skal løses. Det arbeides ut fra fastsatte planer og protokoller.

Assistent i Testbed

Les mer om testbed

Prosjekter under arbeid

Icon
Illustrasjon

 

Behov

Forbedre struktur, oppbygging og visuelt uttrykk i beredskapsplanverket.

Beredskapsplanen skal sikre at sykehuset er i stand til å forebygge, begrense, samt håndtere kriser og andre uønskede hendelser. Beredskapsplanverket beskriver varslingsrutiner, ansvar og roller når uønskede hendelser oppstår. Planverket finnes digitalt i tillegg til at fysiske beredskapspermer er plassert på alle vaktrom og i sentrale enheter i sykehuset.

Når en hendelse oppstår er det viktig at planverket er lett tilgjengelig, enkelt å finne frem i og tydelig strukturert. Fungerer permene etter hensikten? Finner ansatte informasjonen de trenger, når de trenger den og forstår hvordan de skal bruke den? Er planverket tilgjengelig på riktige steder? Er det visuelt utformet og bygget opp på en slik måte at hendelsene blir håndtert på best mulig måte?

Effekt

Beredskapssituasjoner og uønskede hendelser blir håndtert riktig og effektivt. Ansatte finner enkelt frem i planverket og er trygg på eget ansvar og rolle. Tid spart på å finne/tolke planverket.

Status og mulig tilnærming

Dagens og forrige utgave av beredskapsperm er tilgjengelig, samt erfaringer fra bruk av tidligere beredskapspermer. Test bør la seg utføre i reelle omgivelser.
Hvilke typer studenter kan tenkes å være interessert i denne problemstillingen? Kan passe for studenter innen grafisk design, tjenestedesign, pedagogikk.
Studenter som tar denne oppgavene må sikkerhetsklareres av beredskapsleder og signere taushetserklæring.

Temaansvarlig

Anne Daae Sæle

Meld din interesse: sunnaas.induct.no/public

Chart
Foto: shutterstock

Behov​

Sunnaas sykehus har rundt 800 ansatte i store og små stillinger. Plutselig kan en akutthendelse oppstå og til tross for årlige, gode øvelser kan ansatt bli usikker på hva en skal gjøre. Alle har et papirkort ved ID-kortet som viser viktigste prosedyrer, men nå som ansatte har sykehusets smarttelefon i jobb, kan akuttinformasjon være tilgjengelig også der. Vi ønsker en app som raskt leder ansatte gjennom riktige handlingsledd ved medisinsk akuttsituasjon, brann, behov for politi og/eller akutt IKT-brudd. Det er svært viktige at studentene forholder seg strengt til vedtatte prosedyrer for akuttberedskap.​

Effekt​

Tryggere ansatte og raskere løst akuttsituasjon.​

Status og mulig tilnærming​

Et tilsvarende arbeid ble gjort for seks år siden. Det var for tidlig for organisasjonen, men erfaringer kan hentes opp. Ellers er akuttprosedyrer og beredskapsplan tilgjengelige. Det er viktig Vi ønsker en stand-alone løsning.​

Oppgaven kan passe for studenter innen informatikk, UX design og lignende.​

Temaansvarlig​

Malin Thulesius, overlege​

Meld din interesse: sunnaas.induct.no/public​

A child sitting in a wardrobe

Behov 

Mange ansatte venter på å få garderobeskap. Alle sykehusets rundt fem hundre skap er i bruk. Når noen slutter, går ut i permisjon eller går fra full stilling til sporadiske vakter, tildeles skapet noen andre. Vi opplever imidlertid at ikke alle sier fra når behovet endrer seg og dermed blir flere skap stående låst og ubrukt. Vi har behov for å få bedre oversikt over hvilke skap som er i bruk. Kan sensorteknologi være en løsning? Er det f.eks. mulig å få et varsel når en skapdør ikke har åpnet på 8 uker? To måneder er lengre enn de fleste ferier og sykemeldingsperioder.

Effekt

Et varsel som lett oppdages i et sentralt system eller av rengjøringspersonale kan føre til større ombruk av skapene og flere fornøyde ansatte. Dette er en kjent utfordring ved mange arbeidsplasser.

Status og mulig tilnærming

Studenter vil få tilgang til garderober, kan møte ansatte som bruker skapene og de som ev. må åpne langtidslukkede skap.

Utviklingen av en slik løsning kan passe for studenter innen informatikk, sensorikk eller annen teknologiutdannelse.

Temaansvarlig

Steinar Østli Andreassen, eiendomssjef 

A wheelchair in an empty room

Foto: Shutterstock

Behov

Sunnaas sykehus har to rullestollagre. Rullestolene er i sporadisk bruk når pasienter har behov for transport, behov for å prøve ut en rullestol for en periode eller i påvente av spesialbestilt rullestol. Rullestolene har løse deler som settes på eller tas av, alt etter hva den enkelte pasient trenger. Det kan være sittepute, fotstøtter, klesbeskyttere eller nakkestøtte. Etter bruk skal alt utstyret desinfiseres før det settes på plass igjen. Det er mange som bruker lageret og vi fører oversikt på en papirliste per lagerrom, men det er ikke alltid at alle husker å sjekke inn og ut alt utstyret. Erfaring viser at det kan bli rot og vi bruker mye tid på å holde oversikt. Kan en digital løsning forenkle og forbedre oversikten på rullestollagrene? 

Effekt 

Vi bruker mindre tid på å rydde og på å finne utstyr på lageret. For fysioterapeuter og støttepersonell betyr det mer tid med pasientene. Å ha god oversikt kan også være god økonomistyring.

Status og mulig tilnærming

Vi ønsker en digital løsning som er enkel for fysioterapeuter og portørtjenesten å bruke. Kanskje i form av en skanner og touchpad? Det skal ikke registreres pasientdata i løsningen. Det ville vært en fordel om den var knyttet til personalsystemet, men det er ikke et krav. Det kan være en stand-alone løsning.  

Utviklingen av en slik løsning kan passe for studenter innen informatikk eller annen teknologiutdannelse.

Temaansvarlig

Arslan Moghal, prosjektleder

A group of toy cars
Foto: Shutterstock

 

Behov​

Sunnaas sykehus ligger på Nesodden og ansatte, pasienter/pårørende eller gjester kommer daglig til sykehuset på ulike måter. Noen går, sykler, tar offentlig transport eller kjører bil. Sykehusets parkeringsplasser blir raskt fulle og utpå dagen kan det være nær sagt umulig å finne plass. Ved kommende ombygging av sykehuset vil det bli færre P-plasser og vi trenger å få overblikk over behov og forslag til løsninger: samarbeid med kommunen, betalingsløsninger eller annet? Ved eventuell betaling, hvordan kan det avvikles: likt for alle eller etter kriterier? I tillegg kan det vurderes hvordan bilkjørere til Sunnaas lettest finner ledig plass. ​

Effekt​

Redusere bilkjøring (overordnet politisk mål), redusere frustrasjon (de som jakter på en ledig plass) og riktig tilrettelegging ( for de som trenger det)​

Status og mulig tilnærming​

Studenter kan oppsøke sykehusområdet for observasjoner, anonyme spørreundersøkelser, prototypeutprøving og lignende​

Kan passe for studenter innen teknologi, tjenestedesign eller en kombinasjon

Temaansvarlig​

Steinar Ø. Andreassen, eiendomssjef.​

​Meld din interesse: sunnaas.induct.no/public​

Last updated 5/19/2025