Utredning og diagnostisering
Habiliteringstjenestene har mange ulike fagprofesjoner i samme avdeling, blant annet psykolog, lege, fysioterapeut, sosionom, pedagog, vernepleier, sykepleier, ergoterapeut. Hvilke av disse du vil møte er avhengig av hvilke behov ditt barn har for utredning.
Spørsmål som kan avklares gjennom en utredning
- Hva er årsaken til at barnet ditt har en annen utvikling enn forventet? Her er diagnostisering en viktig del av arbeidet.
- Hva slags hjelp, trening eller tilrettelegging trenger barnet ditt for å kunne delta aktivt i barnehage/skole og på fritiden?
- Trenger barnet ditt spesiell medisinsk oppfølging?
- Trenger dere som familie støtte for å håndtere hverdagen med et barn eller ungdom med funksjonsnedsettelse?
- Trenger kommunen/bydelen informasjon eller veiledning for å kunne gi dere et godt habiliteringstilbud?
Oppfølging
Kommunen/bydelen vil sørge for de tjenester dere trenger i det daglige.
I tillegg kan det være behov for oppfølging fra spesialisthelsetjenesten i kortere eller lengre tid. Det kan være i form av spesielle treningsprogram, gruppesamlinger for barn, ungdom og familier med samme diagnoser, veiledning til foreldre eller til ansatte i kommunen/bydelen, spesielle oppfølgingsprogram for noen diagnosegrupper eller lignende.
Informasjon og opplæring
Spesialisthelsetjenesten skal gi nødvendig informasjon og opplæring både til dere som familie, og til ansatte i kommunen/bydelen. Dette kan gjøres individuelt eller i form av kurs og gruppesamlinger.
Regionale og nasjonale tjenester
I tillegg til habiliteringstilbudet i din kommune og ditt helseforetak, finnes det også regionale og nasjonale kompetansetjenester som er aktuelle for barn og unge med funksjonsnedsettelse.
Tidlig intensiv habilitering
Det er opprettet regionale enheter ved Oslo universitetssykehus og ved Sørlandet sykehus som tilbyr intensive habiliteringstilbud til grupper av førskolebarn med funksjonsnedsettelse.
Program intensiv trening/ habilitering (PITH)
Program intensiv trening/ habilitering (PITH) er et tilbud til barn med nedsatt funksjonsevne i alderen 0-6 år og deres foreldre i helseregion sør-øst. PITH er organisert under Seksjon for nevrohabilitering - barn ved Oslo universitetssykehus HF.
Tilbudet er ikke diagnosespesifikt, men mange av barna som kommer har diagnoser som cerebral parese, epilepsi eller ulike nevrologiske syndromer.
PITH jobber tverrfaglig etter foreldrenes mål innen 3 områder:
- Kommunikasjon
- Motorikk
- Spiseferdigheter
Opplæring og veiledning av foresatte er hovedfokus, men det samarbeides også tett med bydel/kommune og lokal habiliteringstjeneste.
Program intensivert habilitering (PIH)
Program intensivert habilitering (PIH) er primært et tilbud som rettes mot førskolebarn (2-6 år) med Cerebral Parese eller lignende hjerneskade, deres foreldre og lokale fagfolk fra hele Helse Sør-Øst.
PIH er organisert i en egen enhet ved Habiliteringsseksjonen for barn og unge (HABU) ved Sørlandet Sykehus HF. PIH er et multimodalt tjenestetilbud som gjennomføres av et tverrfaglig team. Det arbeides etter en familiesentrert tilnærming med fokus mot å fremme barnets deltakelse (ICF) gjennom en funksjonelt orientert tilnærming.
Hovedområdene for målsettingsarbeid og tiltak er:
- Kommunikasjon
- Motorikk
- Egenledelse.
Spise- og ernæringsvansker
Mange barn med funksjonsnedsettelse har utfordringer med spising og ernæring.
Nasjonal kompetansetjeneste for barn med spise- og ernæringsvansker jobber med kompetansebygging, kompetansespredning og fagutvikling innen området spise- og ernæringsvansker hos barn. Barn fra hele landet kan henvises til deres team.
Sjeldne diagnoser
Barn og unge med sjeldne diagnoser får ofte habiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten, men det er også opprettet egne kompetansesentre. Mer informasjon om sjeldne diagnoser og tjenestetilbudet får man hos Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD).