Vi må ikke glemme rehabilitering i Ukraina

Sunnaas sykehus HF har samarbeidet med Ukraina siden 2018, og mer enn noen gang jobber våre samarbeidspartnere med rehabilitering på de lokale sykehusene.

Publisert 07.07.2022
Sist oppdatert 19.03.2024

​​​I slutten av juni var et Ukrainsk helseteam på besøk på Sunnaas for å lære av sine norske kollegaer.

Les hele saken på tv2.no

Besøket ble også dokumentert av Tv2 som viste innslaget i 21-nyhetene tirsdag 5. juli. Innslaget kan sees på Tv2​​ Play, med en kort oppsummering her: 

«Ukrainsk helsepersonell får nå norsk hjelp til å lære å behandle krigsskader. 29 år gamle Mariia er en av de som får lære av norske leger på Sunnaas sykehus, som en del av det Norsk-Ukrainske helsesamarbeidet» (sitat fra nyhetsanker i Tv2)

Mariia Toropchyna forteller litt om situasjonen i hjemlandet, før det vises litt fra trening i trapp inne med tre fysioterapeuter (hvorav to ukrainske), beskrevet som aktiv rehabilitering etter skade eller sykdom. Vi får høre kort om hvordan de fortsatt jobber etter gamle metoder i Ukraina, før et innslag med Samhandlingssjef ved Sunnaas sykehus HF, Kirsten Sæther, som sier litt om den nye situasjonen i Ukraina med nye typer skader, og hva de står i. 

Mariia avslutter med at hun er positiv, og sier at hun håper hun en dag kan vise sine norske kollegaer at de har endret måten de jobber med rehabilitering på, og at systemet har blitt bedre. 

Vår samarbeidsparter i Ukraina, og ansatt i WHO, har også bidratt til en artikkel som beskriver behovet for fortsatt fokus på rehabilitering i Ukraina

​​Vi må ikke glemme rehabilitering i Ukraina

Kort om hels​esamarbeidet

Samarbeidet med Ukraina startet i 2018 etter forespørsel fra Helse og Omsorgsdepartementet. Sunnaas sykehus inngår som en av tre parter i helsesamarbeidet Norge – Ukraina.