HELSENORGE

Takknemlig for robotgave fra Israel

Israel og Stiftelsen Morgenstjernen har gitt Sunnaas sykehus HF et ReWalk eksoskjelett i gave. Roboten gjør det mulig for personer med visse typer lammelser å gå oppreist. Gaven ble offisielt overrakt sykehuset under et besøk fra ambassadør Raphael Schutz og styreleder i Stiftelsen Morgenstjernen Eirik Daniel Hansen i dag.

Roboter kan åpne nye muligheter for personer med svekket funksjonsnivå etter skader. Derfor er utprøving av robotteknologi viktig for Sunnaas sykehus, landets største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering.

ReWalk eksoskjelett

De siste ukene har en gruppe fysioterapeuter og ryggmargsskadde Knut Ølstad testet gå-roboten ReWalk, som sykehuset har fått i gave av Israel og Stiftelsen Morgenstjernen. ReWalk monteres på kroppen og gir kraft til hofte- og knebevegelser slik at personer med ryggmargskader kan gå og stå oppreist. Med opplæring og trening kan personen selv styre roboten.

- Sunnaas sykehus er svært takknemlig for denne gaven fra Israel og Stiftelsen Morgenstjernen. Vi jobber for å hjelpe personer med skader i bevegelsesapparatet til et aktivt liv og samfunnsdeltakelse. Slike gå-roboter kan bli viktige hjelpemidler, men vi trenger mer erfaring. Utprøving av ReWalk og en tilsvarende robot vi har jobbet med en stund, gir verdifull kunnskap som Sunnaas vil bruke og spre til andre behandlingsmiljøer, sier adm. dir. Einar Magnus Strand.  

Hvorfor Sunnaas?

- ReWalk er et eksempel vi gjerne vil vise frem på høyteknologiske produkter som utvikles i Israels innovasjonsrike økosystem. Vi kjenner Sunnaas og vet hva sykehuset står for. Vi tror ReWalk kan bidra godt i sykehusets viktige arbeid, og er glade over å se at roboten allerede er i bruk, sier ambassadør Raphael Schutz.

Ambassadør Ralph Schutz besøkte sykehuset onsdag for å overrekke gaven, sammen med styreleder i Stiftelsen Morgenstjernen. Opplæringspersonell fra ReWalk har trent fysioterapeuter ved sykehuset de siste ukene. Ryggmargsskadde Knut Ølstad har bistått teamet under opplæringen, og demonstrerte bruk av gå-roboten for de besøkende.