Om bindevev og EDS

Bindevev er det vevet det er mest av i kroppen. Bindevev er vev som støtter, styrker, avstiver og holder organene sammen. Det danner rammeverket for kroppens celler, og finnes i ulike former og mengder overalt i kroppen. De forskjellige typer bindevev er spesialisert i forhold til sin funksjon. Bindevevet har derfor ulik sammensetning i forskjellige organer og på forskjellige steder i kroppen. Det finnes mye bindevev i hud, blodkar, i sener, leddbånd, leddkapsler, brusk og ben, og rundt om nervesystemet og nervetrådene. Bindevevet er bygget opp av celler (fibroblaster), tråder (fibre) og en grunnmasse. Trådene kan sammenlignes med armering i betong og grunnmassen kan sammenlignes med selve betongen. Det finnes mange ulike bestanddeler i bindevev. En gruppe av de hyppigst forekommende er kollagenene, hvor man for tiden kjenner til 28 ulike typer. Mange av disse danner tråder (fibre). Kollagenfibrene har stor strekkstyrke, men liten elastisitet.

Ved mange av de ulike typene Ehlers-Danlos syndrom er det funnet forandringer i arvestoffet (mutasjoner) i genene til kollagener eller gener som lager stoffer som er nødvendige for ferdigdannelsen av kollagentrådene. Ved Hypermobil type EDS har man verken funnet hvilke gener eller tråder det er forandringer i.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.