Toronto Rehabilitation Institute, i Canada, har de senere årene innhentet publikasjonsraten til RIC som i 2014 og 2015 har publisert henholdsvis 142 og 114 Pubmed-artikler, mot Toronto miljøets 130 (2014) og 147 så langt i 2015.
I følge forskningsdirektøren ved Toronto Rehab, Professor Geoff Fernie, har deres satsning de senere årene resultert i at de i dag er verdens ledende miljø innen rehabiliteringsforskning, målt i antall publikasjoner og siteringer.
Både RIC og Toronto Rehab er helt klare på at de har satset mye, og vil fortsette å satse for å beholde sine posisjoner i tiden framover. RIC flytter i 2017 inn i en ny 27. etasjers bygning i sentrum av Chicago, der de dobler sengekapasiteten sin og innfører en ny driftsmodell med full integrasjon mellom fagutvikling, innovasjon og forskning i klinikken.
Tilsvarende har Toronto siden 2004 systematisk satset på oppbyggingen av en av verdens mest avanserte teknologi-lab'er for studier av menneskers interaksjon med sitt fysiske miljø. Dette har gitt uttelling i form av økte publisering- og siteringsrater, men også i form av over 100 pågående phd-prosjekter og 65 postdoc'er, og nylig en ny gigantisk tildeling på 36 millioner kanadiske dollar som organisasjonen matcher med et tilsvarende beløp i egeninnsats.
Dr. Geoff Fernie begynte arbeidet med fornyelsen av Toronto Rehabs forskningsprofil i 2003-2004 med en analyse de fleste av oss kan kjenne igjen, nemlig at rehabiliteringsforskning hadde lav status og slet med å tiltrekke seg de største talentene. Ti år senere kan han fortelle at dette er snudd; nå oppsøkes de for eksempel av teknologi- og datanerder og ingeniører som ønsker å jobbe med dem. Når visjonære og karismatiske innovatører som Geoff Fernie gjenforteller historien bak den suksessrike utviklingen de har vært med å skape, virker det hele så enkelt: Det er bare å satse og sørge for høy kvalitet på det man gjør.
Hvordan kan vi overføre slike suksesshistorier til Norge?
Sunnaas sykehus har siden 2003 og frem til i dag økt FoU-budsjettet fra 0,7 % til 7 % av totalbudsjettet til sykehuset. Dette er samme andel som Oslo universitetssykehus bruker på FoU, og et godt stykke over de fleste andre helseforetakene i regionen.
I samme tidsperiode har sykehuset publiseringsrate, basert på PubMed-treff, økt fra 4 artikler i 2003 og 3 i 2004, til henholdsvis 23 og 27 i 2014 og 2015. Satsningen i denne perioden, ledet av forskningsdirektør Johan K. Stanghelle, har dermed gitt uttelling i form av en mangedobling i publikasjoner, samt en like kraftig økning i PhD-prosjekter.
På RKRs ledernettverksamling om innovasjon tidligere i høst la adm.dir. Einar Magnus Strand ved Sunnaas sykehus, vekt på at for å lykkes er det viktig å kvalifisere seg for fremtiden.