Hva måles
Daglige aktiviteter, utførelse, tilfredshet med utførelse og betydning
Type instrument
Intervju med pasientrapportert skåring. COPM er et pasientspesifikt instrument som betyr at aktivitetene som skåres er unike for hver enkelt pasient
Målgruppe/diagnose
Generisk, kan brukes av alle diagnoser og aldersgrupper. Kan være utfordrende å skåre ved akutt oppstått skade eller sykdom. For barn under 7 år må omsorgspersoner intervjues, det finnes egne versjoner for barn.
Kort beskrivelse
Intervjuet følger et strukturert oppsett der man først ber pasienten beskrive eventuelle problemer med aktivitetsutførelse under hovedkategoriene, personlig stell, mobilitet, fungere i samfunnet, lønnet/ulønnet arbeid, husarbeid, lek/skole/utdanning, rolige fritidsaktiviteter, fysisk krevende fritidsaktiviteter, sosiale aktiviteter. Dernest velger pasienten ut 5 prioriterte aktiviteter som oppleves som betydningsfulle. Disse 5 aktiviteter skal pasienten så skåre på en numerisk 10-gradert skala for «Utførelse» og en for «Tilfredshet med egen utførelse».
COPM kan i rehabilitering benyttes for å kartlegge problemområder, utforme rehabiliteringsplan med mål i samarbeid med pasienten, planlegge rehabiliteringstiltak, og evaluere nytte av rehabilitering både individuelt og på gruppenivå.
Anskaffelse (kostnad og/eller registreringsplikt)
COPM testskjema må kjøpes fra Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering.
Testskjema
Aktuelle referanser for norsk oversettelse
Norsk versjon er testet for validitet, responsivitet og anvendelighet i forhold til personer med artrose og for reliabilitet i forhold til personer med Bekhterev sykdom
Måleegenskaper
Eldre personer
Minimal Important Change (MIC)= 3.0 for utførelse og 3.2 for tilfredshet med egen utførelse (Tuntland et al J Multidiscip Healthc. 2016)
Ryggmargskade
COPM er et pålitelig verktøy for å vurdere opplevde utførelse av daglig aktivitet hos personer med ryggmargsskade (Berardi et al Spinal Cord Series and Cases 2019)
Hjerneslag
Oversiktsartikkel: Shang-Yu Yang et al J Phys Ther Sci. 2017