Utprøving av spesialstøvel som skal øke blodstrømmen i bena

Kan pulserende undertrykk gi langvarig bedring av sirkulasjon og sårtilheling i underekstremitetene? Sunnaas sykehus deltar i et forskningsprosjekt hvor ryggmargsskadde skal prøve ut en spesialstøvel.

Varighet

Prosjektet går over 16 uker, der støvelen benyttes i 8 av disse ukene, enten de første 8 ukene, eller de siste 8 ukene. Støvelen skal benyttes i 1-2 timer hver dag, fordelt på 1-2 omganger. Den kan brukes både sittende og liggende. Vi gir grundig veiledning i hvordan støvelen skal brukes.

Det vil bli gjennomført tre undersøkelser på Sunnaas sykehus eller på Aker i forbindelse med prosjektdeltagelsen.

Hva og hvordan

Prosjektet går ut på å undersøke hvordan pulserende undertrykk påvirker blodstrømmen i pulsårer og hud på føttene, og om denne behandlingen påvirker tilhelingen av sirkulasjonsbetingende sår.

Støvelen fungerer ved å veksle lufttrykket mellom vanlig lufttrykk og et lett undertrykk (vakuum) på minus 40 mmHg. Denne metoden har vist å øke blodstrømmen lokalt i det benet som testes. Du får med deg støvelen hjem, og gjennomfører behandlingen der det måtte passe for deg (sittende eller liggende). Du vil imidlertid være avhengig av strøm for å få maskinen til å virke.

Hvem

Deltakere i utprøvingen må ha en ryggmargsskade samt at de har hatt sår på fot eller nedre del av leggen de siste seks ukene. Såret må skyldes nedsatt blodsirkulasjon. Pasientene må kunne komme poliklinisk til undersøkelsene.  Du bør bo i nærheten av Oslo-området, slik at du kan komme til Oslo universitetssykehus, avdeling Aker tre ganger for å få gjennomført de nødvendige undersøkelsene/målingene.

Kontakt

Dersom du er interessert i å delta i studien, eller ønsker flere opplysninger, kan du kontakte sårsykepleier ved Sunnaas sykehus, Hanne Haugland, Hanne.haugland@sunnaas.no  tlf. 94167429 eller overlege ved Sunnaas sykehus, Ingebjørg Irgens ingebjorg.irgens@sunnaas.no

 

Fant du det du lette etter?