Urinveier - suprapubisk kateter - innlegging, stell og oppfølging

Urodynamisk laboratorium

Skal du ha et langtidsliggende kateter som metode for å tømme blæra, anbefaler vi at kateteret legges suprapubisk istedetfor via urinrøret. Det vil si at et silikonkateter stikkes inn i blæra ved hjelp av en kanyle (nål) , i nivå rett over symfysen (skambenet).Innledning

Et suprapubisk kateter (SPK) er å foretrekke framfor et kateter via urirøret (KAD) fordi:

  • Risikoen for utvikling av urinveisinfeksjoner er lavere med SPK enn med KAD.
  • Faren for at det skal utvikles komplikasjoner reduseres. Eksempel på komplikasjoner vi ønsker å unngå er f.eks. utvikling av strikturer (sammenvoksinger) i urinrøret på grunn av mekanisk irritasjon fra kateterslangen.
  • Du kan holde blærekapasiteten oppe ved å klemme av kateteret og åpne det hver gang blæra skal tømmes.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du vil få innlagt et kateter gjennom urinrøret i forkant av undersøkelsen. Dette trenger vi for å kunne fylle opp blæra di underveis i  prosedyren.

Dersom du står på noe form for blodfortynnende medisin, må dette seponeres før kateterinnleggelsen.

2. Under

Du får lokalbedøvelse, og skal normalt sett ikke merke noe.

Et silikonkateter stikkes ved hjelp av en kanyle (nål) inn i blæra, i nivå rett over symfysen (skambenet). Kateteret holdes på plass i blæra ved at det fylles glyserinblanding (steril væske) i kateterballongen.

Over innstikkstedet legges en kompress. Kateteret festes til en steril urinpose, og denne festes igjen til benet ditt.

3. Etter

Vi vil vurdere fortløpende den første tiden hvordan blæren din reagerer på denne typen kateter.

Det første kateteret som legges inn skal ligge ca. 4-5 uker før det skiftes første gang. I denne perioden skal innstikkstedet stelles med steril prosedyre, og det skal dekkes med Sorbact bandasje med kompress over. Bandasje og kompress skiftes 1-2 ganger i uken, men oftere dersom den blir fuktig (f.eks. etter dusj) eller om den blir gjennomtrukket av væske fra innstikkstedet.

Det er viktig å være veldig oppmerksom på at det ikke blir drag i kateterslangen. I denne perioden skal det benytte steril urinpose. 

Etter første kateterskift er det vanlig å bytte kateteret ca. hver 6.-10. uke. Vi anbefaler at det ikke blir liggende lengre enn ti uker. Nå kan du også benytte ikke-sterile poser.

Innstikkstedet trenger ikke lengre behandles sterilt. Du må gjerne dusje uten bandasje over, la huden rundt tørke godt, og så legge over en enkel beskytende kompress. 

Det er viktig å passe godt på at det ikke blir drag i kateterslangen. Du må også gjerne bytte på hvilket ben du fester posen til, slik at siden på innstikket avlastes regelmessig (f.eks. hver 14. dag).

Vær oppmerksom

Samme dag som kateteret legges inn må du gjerne ta det litt med ro, men du trenger ikke være sengeliggende. Det kan være greit å ha treningsfri og ikke belaste buk og mage mer enn nødvendig.
Videre er det meningen at du lever som normalt og holder det aktivitetsnivået du selv ønsker.

Det er ingen kjente bivirkninger eller komplikasjoner knyttet opp til dette.

Kontakt

Urodynamisk laboratorium
Telefon
66 96 90 00
mandag - fredag 08.00-18.00
lørdag - søndag 11.00-16.00
Sentralbordet er stengt på helligdager.
E-post
Sunnaas sykehus Nesodden
Besøksadresse
Bjørnemyrveien 11(Google maps)
1450 Nesoddtangen
Besøkstider
Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Ta kontakt for å avtale besøk.
Telefon
66 96 90 00
mandag - fredag 08.00 - 18.00
lørdag - søndag 11.00 - 16.00
Sentralbordet er stengt på helligdager.

Parkering

For parkering kjør av i bunnen av Vardenbakken (Håkonkastet), skiltet mot Sunnaas sykehus. Kjør forbi barnehagen. Her ligger en stor parkeringsplass med 140 parkeringsplasser. Parkering er uten avgift, og krever ikke parkeringsbevis.

Sunnaas sykehus hovedinngang ligger på høyre side, mot riksveien, rett bak matbutikken Rema 1000. Følg skilting ved innkjørsel syd for Rema 1000. For gående er det skiltet gangvei via en liten fiskedam og en liten park, med bil er det innkjørsel etter parken. Det henstilles til at alle pasienter og besøkende benytter hovedinngang ved resepsjonen i bygg B.

Kortidsparkering med synlig HC-bevis finnes ved hovedinngangen ved resepsjonen i bygg B.

Langtidsparkering med synlig HC-bevis finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. Kjør inn Steinveien, innkjørsel syd for Rema 1000. Herfra er inngangen låst, så avtal parkering med avdelingen eller resepsjonen telefon 66 96 90 00.

Sunnaas sykehus har fem ladestasjoner for elbiler. Parkeringsplassene er reservert kun til elbiler og finnes på vestsiden/sjøsiden av bygg E. De kan benyttes gratis av alle ansatte og besøkende.

Ladepunktene er såkalte semi-hurtigladere. Det betyr at de lader vesentlig raskere enn husholdningskontakter. Kontaktene vi har hos oss passer til alle nye elbiler (Mode-3: Type-2). Passer ikke kontaktene til din bil, kan du kontakte din forhandler for å kjøpe eller få en overgang.

Reis kollektivt

​Å reise til og fra Sunnaas på Nesodden er ofte raskere med kollektiv transport enn med bil.

Det går ferger fra/til Aker brygge og Lysaker. Båten korresponderer med buss. Reisetid fra Aker brygge er 41 minutter. Fra Lysaker brygge 32 minutter.

Bussens stoppested heter Sunnaas sykehus.

Se rutetabell på Ruter.

Reis med bil

​Sunnaas ligger midt på Nesoddens vestside, ca 5 mil fra Oslo sentrum.

Med bil tar du av fra E6 mot Nesoddtangen, RV 156. Følg RV 156 til Skoklefall, ta til venstre i rundkjøringen med hestehodeskulptur. Kjør 1 km, og ta til venstre i neste rundkjøring, RV 157. Kjør ca. 2 km over Vardentoppen til du kommer til en Rema 1000-butikk på høyre hånd. Rett etter denne er avkjøringen til Sunnaas. Følg skilting til hovedinngang. Se parkeringsinformasjon.

Praktisk informasjon

Frisør

​Det er frisør på sykehuset. Frisørsalongen holder til i kjelleren i G-bygget ved garderoben til det store bassenget. Time kan bestilles på tlf 957 72 904. Besøkende kan også benytte seg av frisøren.

Mat og servering

I kantinen tilbys en rikholdig buffet der pasienter, pårørende, gjester og ansatte kan sette sammen sine måltider.

Kantinen i F-bygget er åpen mandag til torsdag kl. 08.00 - 20.00, fredag kl. 08.00 - 14.00 og søndag kl. 14.00 - 20.00. Stengt lørdager.

Kantinen i H-bygget er åpen hver dag fra kl. 08.00 - 20.00.

Last ned informasjon om ernæring og rehabilitering.

Røyking

​Sunnaas er et røykfritt sykehus. Røyking skjer på anviste steder.

Trådløst nettverk

Du kan bruke egen mobiltelefon og PC på sykehuset, men det er ikke like god dekning overalt.

Det er åpent, gratis og trådløst Internett ved bruk av egen PC/mobil/nettbrett. Sykehuset tar ikke ansvar for medbrakt teknisk utstyr.

Verdisaker

Oppbevaring av verdisaker skjer på eget ansvar. Ta med kun det du behøver. Utstyr som pc, mobiltelefoner og lesebrett har du ansvar for å oppbevare forsvarlig.