Varighet
Tentativ dato for utskrivelse blir bestemt tidlig i oppholdet. Varighet av rehabiliteringen tilpasses den enkeltes behov. Det kan være behov for å justere utskrivelsesdato i løpet av oppholdet. Pasienter som innlegges til primærrehabilitering etter skade eller sykdom, har lengre opphold enn pasienter som innlegges til vurderings- og oppfølgingsopphold.
Ved innleggelse vil du
• få samtale med og undersøkelse av sykepleier og lege
• bli skrevet inn i journalsystemet
• få informasjon om det tverrfaglige teamet
• få gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
• og dine pårørende få tilpasset informasjon og omvisning i avdelingen og andre arealer på sykehuset
Eventuelle pårørende oppfordres til å være med på innleggelsesdagen.
Kartlegging
For å kunne gi et rehabiliteringstilbud som er individualisert og rettet mot dine behov og mål, gjennomføres det en kartlegging. Det innebærer samtaler, tester og observasjoner.
Kartleggingen og rehabiliteringen retter seg mot disse områdene
• bevissthetsnivå
• smerte
• språk og kommunikasjon
• medisinske forhold
• motorisk funksjon
• kognitiv funksjon
• ernæring
• sosiale og miljømessige faktorer
• arbeid, utdannelse og deltakelse
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Rehabiliteringsprosessen er basert på mål du setter for deg selv sammen med det tverrfaglige rehabiliteringsteamet. Et tverrfaglig team ledet av behandlingsansvarlige lege samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. En teamkoordinator koordinerer rehabiliteringen, og sikrer samhandling internt i sykehuset og med eventuelle eksterne samarbeidspartnere. Har du behov for, og ønsker selv, en individuell plan (IP) og/eller koordinator etablerer vi kontakt med koordinerende enhet og koordinator i din hjemkommune.
Har du behov for oppfølging fra kommunale helsetjenester oppretter vi tidlig kontakt med hjemkommunen din og eventuelt inviterer til dialogmøte for å sikre deg en god overføring til hjemmet. Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer og aktiviteter/avtaler hver uke. Sammen med deg definerer vi rehabiliteringsmål, som dokumenteres i en målplan. Det arrangeres målmøter for å sikre fremgang i rehabiliteringsprosessen. Pårørende kan delta på møter dersom du ønsker det.
Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos rehabiliteringsteamet og dine egne og andre pasienters erfaringer.
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du
• tilegner deg kunnskap om sykdommen eller skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
• oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter
• ivaretar ernæringsbehov, hud, blære og tarmfunksjon
• mottar veiledning/rådgivning om behandling og trening, på kort og lang sikt
• mestrer din nye livssituasjon
Tverrfaglig helhetlig rehabilitering
Helhetlig rehabilitering forutsetter en tverrfaglig tilnærming der en rekke ulike fagpersoner bidrar til å belyse og bedre din livssituasjon. Et tverrfaglig team kan bestå av lege, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, helsefagarbeider, psykolog, teamkoordinator og logoped/pedagog.
Helhetlig rehabilitering er opptatt av din totale livssituasjon, og hvordan fysiske og kognitive følger av sykdom eller skade påvirker din livskvalitet og rollene du har i livet.
Tverrfaglig team
Rehabiliteringen koordineres av en teamkoordinator og involvering av de ulike yrkesgruppene vil variere ut i fra behovet du til enhver tid har.
- Legen i teamet har overordnet medisinsk ansvar for rehabiliteringen, og det er lege tilstede på sykehuset hele døgnet.
- Sykepleier, hjelpepleier og helsefagarbeider gir rehabiliteringssykepleie gjennom hele døgnet.
- Fysioterapeut og ergoterapeut er tilgjengelig mandag til fredag på dagtid. Målet er at alle skal få personlig oppfølging med faste økter.
- Teamkoordinator koordinerer rehabiliteringstilbudet (planlegging av opphold, utskrivelse og etablerer kontakt med kommune eller andre oppfølgende instanser dersom du har behov for det) og er tilgjengelig mandag til fredag på dagtid.
- Psykolog er tilgjengelig mandag til fredag på dagtid.
- Logoped og sosionom er tilgjengelig mandag til fredag på dagtid. Oppfølging gis ved behov.
Timeplanen din blir utarbeidet ut i fra individuelle behov, og etter felles vurdering av det tverrfaglig teamet.
Les mer om faggruppene i det tverrfaglige teamet
Egeninnsats og trening i daglige gjøremål
Din egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Under oppholdet trener du på alle daglige gjøremål. Du trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter. Treningen begynner med en gang, og foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Timeplanen gjenspeiler målplanen din, og synliggjør betydningen av balanse mellom aktivitet og hvile.
I starten vil vi sammen finne ut hva du bør prioritere. Dine egne mål og resultatene fra kartleggingen vil være førende for videre tiltak og rehabilitering under oppholdet.
Rehabiliteringen foregår individuelt og i grupper. Dagene blir individuelt tilpasset din kapasitet og dine behov.
Pasientrettigheter og brukermedvirkning
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.
Les mer om dine rettigheter
For Sunnaas sykehus er pasientene og brukerne en viktig ressurs som medvirker til at helsetilbudet utvikles og formes på en måte som tjener deg som pasient. Sykehuset har blant annet brukerutvalg, ungdomsråd og erfaringskonsulenter.
Les mer om brukermedvirkning ved sykehuset
Involvering og deltakelse av pårørende
Vi ønsker å legge til rette for at dine pårørende inkludert barn, og eventuelle andre viktige personer for deg får informasjon og støtte under oppholdet hos oss.
Tilbudet til pårørende varierer avhengig av de ulike rehabiliteringstilbudene. Vi arrangerer pårørendedag/-kveld, individuelle samtaler, parsamtaler, undervisning og kurs. Pårørende kan – dersom du ønsker det – blant annet delta i deler av rehabiliteringen, være med på ulike møtearenaer og delta i planlegging av hjemreise.
Lærings- og mestringssenteret ved sykehuset er også et tilbud for pårørende, hvor det arrangeres ulike pårørendekurs. Det er også e-læringskurs for pårørende.
Les mer om kurs og opplæring ved sykehuset
Er du pårørende?
Les mer om pårørendetilbudet ved Sunnaas sykehus
Barn som pårørende
Vi på sykehuset ønsker å bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Barn påvirkes når noen i familien er syke. De trenger at voksne er åpne og ærlige om det som skjer.
Les om hva vi gjør for barn som pårørende og hva sykehuset kan tilby deg og din familie
Forberedelse til hjemreise
Det tverrfaglige teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune. Når det er medisinsk forsvarlig, oppfordres du til å reise hjem på permisjon, slik at du kan prøve ut rehabiliteringstiltakene i ditt hjemmemiljø. Den videre rehabiliteringsprosessen tilpasses ut fra erfaringene du gjør deg hjemme.
I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet:
• Møte med pårørende.
• Samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov. Vi benytter også tele- og videokommunikasjon.
• Eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune.
• Videre rehabilitering i annen institusjon eller kommunal oppfølging avklares.
• Utskrivningsmøte med lege og andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet.
Medisiner og "Mine resepter"
Under oppholdet og før du reiser hjem kan det bli forandringer med hensyn til hvilke medisiner du skal bruke. Før utreise vil du få en oppdatert legemiddelliste og informasjon fra legen ved avdelingen om hvilke medisiner du skal bruke. Eventuelle resepter sendes elektronisk til apotek.
Tjenesten «Mine resepter» på Helsenorge gir deg som har fått e-resepter oversikt over
• dine aktive resepter
• legemidler du har fått utlevert på apotek
• antall utleveringer som er gjort
Før hjemreise bør du har oversikt over
• om dine nye medisiner påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr
• hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen
• om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelse